Category Archives: Kycklingklubbor

Kycklingklubbor

Ugnsstekta kycklingklubbor och rester av d:o

 

Av ett paket kycklingklubbor blev det två middagar/lunchlådor. Kryddade på rätt bra och ugnsstekte klubborna till de blev ordentligt genomstekta. Ben- och lårkött blir inte torrt så lätt så därför gör det inte så mycket om man översteke dem lite.

Serverade de första klubborna nystekta till en enkel sallad med melon, blandade bönor och gurka. Resten av klubborna lade jag i kylen i en skål tillsammans med spadet från ugnsformen.

När jag sedan skulle göra ordning resterna tog jag fram skålen och körde lätt i mikron så att skyn och fettet blev flytande igen. Tog bort köttet och skummade av det mesta fettet från skyn. Fräste lätt en finskuren lök och gjorde en bottenredning, tillsatte skyn och en skvätt vatten samt grädde, smakade av med lite vitvinsvinäger och curry och lät sjuda en stund med delar av kycklingklubborna som fick bli varma i såsen. Serverade med kokt ris och sallad.

Kycklingklubbor

Ugnsstekta kycklingklubbor med bräserad blomkål och rostad palsternacka

Det är bara fantasin som sätter gränser, det gäller i hög grad hur kyckling och kycklingdelar kan varieras. Hade ett pkt kycklingklubbor där jag delade varje klubba i två delar (delade mitt i leden mellan lår och ben). Gjorde iordning en marinad av ostronsås, tamarindpasta och fisksås som jag vände ner kycklingbitarna i ett par timmar innan jag skulle tillreda dem. Strödde över sesamfrön och körde sedan de marinerade kycklingbitarna i 190-200 graders varmluftsugn i ca 50 minuter.

Skar varsin skiva, ca 1,5 cm tjock, av ett blomkålshuvud som jag först putsat. Stekte blomkålsskivorna i rätt varm panna på båda sidorna i smörolja och kryddade med citronpeppar. Hällde på lite vatten och lät bräsera en stund så blomkålen mjuknat lite.

Hyvlade palsternacka i tunna långa skivor på mandolin. Lade i ugnsform med olja och lite flingsalt och lät gå samtidigt med kycklingen i ugnen tills den fick lite färg. Serverade den ugnsstekta kycklingen på den bräserade blomkålen med palsternackan på toppen. Hade också en sked bea (inte hemslagen) och några tomathalvor vid sidan.

Kycklingklubbor

Välkryddad kycklingklubba med ”lyxris”.

Det här med ”lyxris” är faktiskt en inspiration från London för väldigt många år sedan. Åt då på en asiatisk restaurang där vi bl.a fick ett riktigt lyxris blandat med räkor, ärtor och ägg med angenäm kryddning. Återfaller då och då med olika former av ”lyxris” på menyn här hemma. Den här gången blev den enda lyxen lite frysta ärtor som jag blandade upp i det det färdigkokta jasminriset. Hade tidigare blandat ihop en kryddpasta av rökt paprikapulver, salt, vitpeppar, vitlökspulver, rapsolja och lite tamarindpasta. Gned in kycklingklubborna med citron och sedan kryddpastan, stekte 180 graders varmluft i ca 45 minuter och serverade sedan med lyxriset kryddat med cayennepeppar, skyn från ugnsformen och lite skurna tomater.

Kycklingklubbor

Kycklingklubbor sous vide med citrusmarmelad och ugnsbakade rotfrukter

fullsizeoutput_1f7e

Inspirerades av ett recept från Kalifornien genom Anova, min leverantör av sous vide cirkulator efter det att min ”gamla” OBH Nordica pajat efter 2 år och tre månader. OBH inte kunde tänka sig att vare sig hjälpa till med garanti eller ens ta hand om och reparera den åt mig eftersom garantitiden hade passerat med tre månader. Alltså inget som helst produktansvar efter garantiidens utgång. Nu är det sluthandlat av OBH Nordicaprodukter för min del!

Saltade och pepprade kycklingbenen (med skinnet kvar) och smorde sen in med marmelad och riven ingefära. Stoppade i zippåse och körde sous vide i 76,5 grader i 4 timmar. Sköter sig ju självt så en eftermiddagspromenad blev det bl.a under tiden.

Tog upp kycklingklubborna ur plastpåsen och lade med skinnsidan uppåt i ugnsform. Körde i het ugn ca 10 minuter tills skinnet fått färg och blivit krispigt. Serverade med de ugnsbakade rotfrukterna (potatis, palsternacka, paprika och rödlök) och såsen som jag gjorde av köttvätskan i plastpåsen som fick ett uppkok och redning med majzenastärkelse.