Category Archives: Havskräftor

Havskräftor Räkor med skal

Pizza de lux

fullsizeoutput_1d8b

Tagit fram havskräftor och räkor från frysen, tänkte lyxa till det till onsdagskvällen. Kände samtidigt för något varmt så varför inte en pizza de lux?

Gjorde en grunddeg för pizza och meckade ihop en tomatsås av hackad gul lök, vitlöksklyfta, socker och salt samt en klick tomatpuré som fick bryna lätt i kastrullen. Tillsatte 1 burk krossade tomater, lite balsamvinäger och lät sjuda och reducera utan lock medan pizzadegen jäste, dvs en timme ungefär. Mixade sen röran till slät konsistens och smakade av sältan och sötman.

Plattade ut degen på bakplåtspapper på ugnsplåten, bredde ut tomatsåsen ovanpå och täckte med skivor av en mozzarellaost och lite riven parmesanost. Gräddade i het ugn tills pizzan fått färg och var genomgräddad.

Lade bladpersilja på den färdiga pizzan med kräftstjärtar och räkor ovanpå. En klick aioli och några basilikablad fick toppa härligheten.

Havskräftor Rester av baguette

Kräftor från Västerhavet med tillbehör

fullsizeoutput_1c96

Fredagskväll med goda havskräftor som huvudnummer. Till det en enkel ostpaj, spröda timjankex*) och majonnäs. Det var det hela, nja förresten, en flaks gott vin också förstås.

*) Hade tidigare skurit tunna skivor av ett par dagar gammal baguette som jag lagt ut på bakplåtspapper, penslat med olja och strött flingsalt och timjan över och sedan gräddat i het ugn tills de fått färg och blivit knaprigt spröda. Så jäkla enkelt att ta vara på rester av en gammal baguette och sedan lägga i en lufttät burk. Håller så länge som inte oljan härsknat! Alternativ är att skära brödet i tärningar istället för skivor, då blir det krutonger!

Havskräftor

Gratinerade havskräftor med primörsparris från Gotland

IMG_1276

Jag vet inte om kombinationen är optimal men tänker så här; om jag adderar två saker som jag tycker mycket om kan det inte bli fel. Köpte havskräftor på ICA Maxi Erikslund och Gotländsk primörsparris på Saluhallen Slakteriet i onsdags, blev ett härligt fredagsmys med en flaska gott vin!

Blandade rumsvarmt smör, salt, rivet skal av ekologisk citron, Sambal Oelek, hackad persilja och basilika och riven lagrad ost. Vispade lätt och ställde åt sidan. Klöv havskräftor och knäckte klorna. Mina havskräftor var små så det gick åt rätt många per person. Bredde det vispade kryddsmöret på kräfthalvorna och lade på folie i ugnsform, gratinerade några minuter i het ugn.

Bröt av den träiga delen av den fräscha primörsparrisen och stekte den sedan en kort stund i smörolja och en klick av det vispade smöret från havskräftorna.

Serverade de gratinerade havskräftorna med primörsparrisen på ett förlorat ägg med en smörklick över.