Category Archives: Rimmad oxbringa

Rimmad oxbringa

Kokt rimmad oxbringa med rotmos.


En härlig husmanskost på bordet ikväll. Köpte en fin bit rimmad oxbringa här om dagen. Lät den sjuda ett par timmar med lök, morötter och kryddor och därefter svalna av i lite av kokspadet. Resten av spadet kokade jag kålrot, morot och potatis i. Hällde av vätskan och mosade, spädde med lite spad och en klick smör och smakade av moset med salt och peppar.
Serverade med lite sallad och tomat och en klick sötstark senap.

Rimmad oxbringa

Bräckt rimmad oxbringa med gräddstuvad potatis- och rotfruktspytt

Långlunch idag, inledde med en kopp ramslökssoppa (ingen bild) och en bit bröd. Varmrätten blev en varierad klassiker, bräckt rimmad oxbringa med en gräddstuvad potatis- och rotfruktspytt, picklade senapsfrön, sallad och tomat.

Rimmad oxbringa

Bräckt rimmad oxbringa med pepparrotssås

Ingen dålig lunch idag, hittade en riktigt fin bit oxbringa på Maxi här i veckan. Kokade den med lite lök, svartpeppar, kryddpeppar och lagerblad i förmiddags. Fick sjuda knappt ett par timmar och sedan svalna i spadet.

Gjorde en sås med bottenredning, silat spad och en skvätt grädde. Tillsatte finriven pepparrot och smakade av med salt och nymalen svartpeppar.

Skar den kokta oxbringan i tunna skivor, bräckte dem lätt och serverade med såsen, kokt potatis och morötter och lite riven pepparrot på toppen.

Rimmad oxbringa

Bräckt rimmad oxbringa, dijon- och gröslöksstuvad potatis med syrade rotfrukter

IMG_1750

Jag hade kokat rimmad oxbringa härom dagen. Skivade den kokta bringan i tunna skivor, lade i ugnsform med lite kokspad och med lite smörolja över. Stekte i het ugn tills köttet färgats lätt.

Skalade och bitade potatis i tärningar, kokade i saltat vatten tills potatisen blev nästan färdig. Hällde av vätskan och och kylde potatisen med lite kallt vatten så den inte kokade efter för mycket. Gjorde en bottenredning av smör och vetemjöl, tillsatte lite av kokspadet från oxbringan och sedan grädde tills det blev en bra konsistens. Smaksatte med dijonsenap, en näve skuren gräslök från frysen och ett par skedar kapris. Smakade sedan av om det behövdes mera salt och sedan vred jag ett par varv på vitpepparkvarnen över.  Vände sedan ned de kokta potatistärningarna och värmde upp ordentligt innan serveringen.

Hyvlade mycket tunna skivor av morot och gulbeta som jag kokade upp hastigt i fikonvinäger och en skvätt vatten och lite salt. Lät sedan de hyvlade rotsakerna svalna av i kokvätskan.

Serverade skivorna av den bräckta oxbringan på den stuvade potatisen och lade sedan de hyvlade och syrade rotfrukterna på toppen.