Category Archives: Hel kyckling

Hel kyckling

Helgrillad kyckling med potatissallad

Lite helgmat i karantänen. Fredagskvällen bjöd på helgrillad kyckling, som jag först klippt bort ryggbenet på och fläkt upp, saltat och kryddat med lite kryddblandning (sånt man gillar) och en skvätt olivolja. Så fick den ligga i kylen under eftermiddagen, tog fram och rumstempererade innan den åkte på grillen på indirekt värme till 72 grader innertemperatur vid lårbenet. Serverade med potatissallad av kokt potatis, rödlök, ramslök och kapris som jag vänt runt i en mild vinägrett.

Hel kyckling

Helstekt kyckling med nyskördad broccoli.

Skar upp och vek ut en hel kyckling, gned in med citron och kryddade med salt och lite goa kryddor som jag var sugen på då. Körde sen i 200 graders ugn och tog en promenad medan kycklingen gick sina 45 minuter i ugnen. Kokade upp nyskördad broccoli som jag haft förmånen att få skörda vid en Slow Foodträff hos grönsaksodlaren Ted Oskarsson i Sätra Brunn. Lät sjuda broccolin en stund men var noga med att den inte gick för länge så den blev genomkokt. Smälte smör i en kastrull och serverade en bit av kycklingen, broccolin med smält smör över på varje tallrik, lätt som en plätt och gott!

Hel kyckling

Fredagskyckling i ångugn

 

Hade en hel kyckling som jag torkade av och gned in med en god kryddpasta bestående av salt, peppar, paprikapulver, pressad citron, olivolja, soja, flytande honung, timjan och pressad vitlök. Lät kycklingen baka i 200 graders ugn med intervallånga tillsammans med morötter, gulbeta och palsternacka. Kycklingen tog ungefär 40 minuter och rotfrukterna gick på 30 minuter, så lägg in dem efter ca 10 minuter.

Serverade kycklingen i delar tillsammans med rotfrukter, sallad och lite bröd!

Hel kyckling Kycklingben Kycklingklubbor

Ugnsstekt kyckling, kokta betor och rökt majonnäs

img_2121

Delade en kyckling, gned in med citron och kryddade med lite hett och lite salt. Körde i 190 graders varmluftsugn i ca 45-50 minuter. Delade upp i bröst- och lårbit och serverade med nykokta gul- och polkabetor, rökt majonnäs samt lite vitkålssallad.

Den rökta majonnäsen gjorde jag som en test. Hade rökt lite olja i samband med att jag rökte makrill härom dagen. Gjorde majonnäsen på vanligt sätt med ägg, ättika, salt, paprikapulver och mixade med en skvätt av den rökta oljan och sedan vanlig neutral rapsolja. Blev riktigt gott!