Category Archives: Nötkött

Nötfärs

Pizza


Inviger min fina present från Fastighetsägarna, en pizzaugn som stått på önskelistan under lång tid. Får inte upp min ugn i mer än 230 grader, det är skillnad mot pizzaugnens 500 grader, en jäkla sprutt i den! Mina första pizzor i ugnen gjorde jag på en kalljäst deg med surdeg i bl.a. Hade kokat ihop en tomatsås under eftermiddagen som fick ligga i botten, sedan ost, mozzarella och riven hårdost, kryddad nötfärs, ett par skivor zucchini (hade jag kunnat vara utan – var mest för att det skulle vara något grönt på). Sen in i ugnen, vrida och vända lite på pizzan och efter max 2 minuter, färdig – lysande!


Pasta Rester av köttfärsröra eller sås

Lasagne med rester av köttfärssås

Hade en liten pyts med köttfärssås i kylen, kan inte förfaras tycker jag. Gjorde en bechamelsås som jag smaksatte med ost och riven muskotnöt – så salt och peppar förstås. Tillsatte den kalla köttfärssåsen och värmde upp. Vattnade ur skivor av zucchini med lite salt och lät ligga en stund på hushållspapper. Varvade såsen, lasagneplattor och zucchiniskivor i en ugnsform. Sås underst och överst. Rev ost över och körde i knappt 200 graders ugn i ca 1 timma.

Blandfärs

Persiljejärpar med gräddsås, stekt potatis och ättiksgurka

Rörde ihop blandfärs med ett ägg och en mosad kokt potatis, kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Spädde med lite grädde samt en rejäl näve finskuren persilja och ett par skedar picklade senapsfrön. Rullade till järpar och stekte i smörolja, spädde med grädde, lite soja och en skvätt balsamvinäger. Smakade av med salt och peppar och lät sjuda tills järparna var genomstekta och gräddsåsen ihopkokt. Serverade med sallad, stekt potatis och ättiksgurka.

Rimmad oxbringa

Bräckt rimmad oxbringa med gräddstuvad potatis- och rotfruktspytt

Långlunch idag, inledde med en kopp ramslökssoppa (ingen bild) och en bit bröd. Varmrätten blev en varierad klassiker, bräckt rimmad oxbringa med en gräddstuvad potatis- och rotfruktspytt, picklade senapsfrön, sallad och tomat.