Category Archives: Nötkött

Högrev/märgpipa

Långkok av högrev

Ett riktigt långkok, jättefin högrev fick först brynas i olja och smör och sedan bräsera med tärnad lök, morot och ett par lagerblad i rödvin, vatten och en skvätt kalvfond. Ja, faktisk i dryga 2 timmar innan jag tog ur det möra köttet och lät kokvätskan reducera ner en hel del.

Serverade högreven cm-tjocka skivor med den mustiga skyn, kokta potatisar och morötter, saltgurka och vinbärsgelé. Lite strimlad sallad och hyvlad rädisa fick också plats på tallriken och sen en flaska rött till, en italienare av samma sort som köttet fick bräsera i!

Nötfärs

Pasta i nötfärs med curry

En pastarätt ikväll, fräste lite nötfärs och bitar av grön paprika, kryddade med salt och nymalen svartpeppar. Tillsatte lite smetana, en sked tomatsås ( rester från pizzabaket härom dagen), lite riven ost och en tsk curry.
Blandade med den nykokta pastan och serverade med riven parmesan, några minitomater och salviablad.

Rimmad oxbringa

Kokt rimmad oxbringa med rotmos.


En härlig husmanskost på bordet ikväll. Köpte en fin bit rimmad oxbringa här om dagen. Lät den sjuda ett par timmar med lök, morötter och kryddor och därefter svalna av i lite av kokspadet. Resten av spadet kokade jag kålrot, morot och potatis i. Hällde av vätskan och mosade, spädde med lite spad och en klick smör och smakade av moset med salt och peppar.
Serverade med lite sallad och tomat och en klick sötstark senap.

Nötfärs

Pizza


Inviger min fina present från Fastighetsägarna, en pizzaugn som stått på önskelistan under lång tid. Får inte upp min ugn i mer än 230 grader, det är skillnad mot pizzaugnens 500 grader, en jäkla sprutt i den! Mina första pizzor i ugnen gjorde jag på en kalljäst deg med surdeg i bl.a. Hade kokat ihop en tomatsås under eftermiddagen som fick ligga i botten, sedan ost, mozzarella och riven hårdost, kryddad nötfärs, ett par skivor zucchini (hade jag kunnat vara utan – var mest för att det skulle vara något grönt på). Sen in i ugnen, vrida och vända lite på pizzan och efter max 2 minuter, färdig – lysande!