Category Archives: Nötkött

Rimmad oxbringa

Bräckt rimmad oxbringa med gräddstuvad potatis- och rotfruktspytt

Långlunch idag, inledde med en kopp ramslökssoppa (ingen bild) och en bit bröd. Varmrätten blev en varierad klassiker, bräckt rimmad oxbringa med en gräddstuvad potatis- och rotfruktspytt, picklade senapsfrön, sallad och tomat.

Fransyska

Boeuf bourguignon

Den här goda grytan finns det massor med recept av på nätet men oftast väldigt lika. Jag hade en bit fransyska, tog hälften till kvällens goda gryta med en riktigt god potatispuré. Resten blev sjömansbiff till i morgon!

Nötfärs Zucchini

Zucchini- och färsgratäng

Diskuterade klimatsmart mat med några studenter i grafisk design vid Dalarnas Högskola idag. Det ska hjälpa oss i Slow Food att utforma och ta fram folkbildningsmaterial till olika målgrupper. Vi talade bl.a om att ställa om till mera grönsaker och mindre animaliskt. Passade på att ta mig an dagens diskussioner i praktisk tillämpning ikväll. 250 gram nötfärs blev till 5-6 portioner! Fräste köttfärs i olja, tillsatte en buljongtärning, finskuren vitkål och tärningar av zucchini som jag skurit av ändbitar när jag skurit tunna skivor av 2 zucchini. Lät fräsa ihop innan jag kryddade med torkad rosmarin och basilika, tillsatte sist passerade tomater så det blev en tjock såskonsistens. Lät sjuda ihop lite. Saltade på zucchiniskivorna och lät dem ligga på hushållspapper och dra ur lite vätska. Gjorde rundlar av zucchiniskivorna och ställde på högkant i en ugnsform, skedade över köttfärsröran i formen med en skvätt grädde över samt rev rejält med lagrad ost över också. Körde på gratängläge i ugnen tills osten smält och det hela fått lite färg.

Flappstek

Kolgrillad flappstek med ugnsbakade primörer och plommonchutney

Första gången jag köpte flappstek, en bit nötkött från bringan och ”släkt” med flanksteken om jag förstått det hela rätt. Köttet är grovt men smakrikt och skall skäras tvärs fiberriktningen i tunna skivor när det har tillagats.

Marinerade köttet i Caj´P:s Persilade BBQ Oil några timmar i kylen, lät sedan stå framme någon timma innan jag grillade det i het kolgrill. Hade kunnat tänkt mig lite mera rosa kött men hade fått önskemål om welldone, så vad gör man. Lät vila i ca 10 minuter under folie och skar sedan upp i tunna skivor och serverade med grillad tomat, ugnsrostade polkabeta, morot, rödlök och potatis med olja, flingsalt, rosmarin och timjan. Till det en plommonchutney som jag gjort för några år sedan som jag hade kvar i kylen, smakade mums, tror man kan ha såna saker hur länge som helst bara man förvarar kallt och att det är tillräckligt mycket socker i.