Category Archives: Vegetarisk planka a´la Europa

Vegetarisk planka a´la Europa

Vegetarisk planka a`la Europa

Vegetarisk planka a´la

Det var egentligen ingen särskild tanke bakom den här vegetariska plankan, bara blev så faktiskt.

Längst bak tv: Kokt polkabeta, chevreost på en bädd av ruccola och med lite ripplad honung över. Inga konstigheter utan egentligen är det bara att koka polkabetan, spola i kallt vatten och gno bort skalet och sedan skära betan i klyftor och lägga upp på en bädd av ruccola, bita chevreost över och sist rippla lite flytande honung över.

Längst bak th; Smördegsknyten med vitlöksfärskost. Hade lite smördeg kvar i kylen som jag kavlade ut på ett bakplåtspapper, stansade ut rundlar, lade en klick vitlöksost på varje rundel, nöp ihop till halvmånar och tryckte till kanten med en gaffel. Penslade lite uppvispat ägg på bröden och gräddade i 200 graders ugn i ca 15-20 minuter.

Längre fram tv; Saltkokta delikatesspotatisar, dvs den Kanariska specialiteten där man kokar små potatisar med skal i mycket salt vatten. Jag hade nog 0,5 -1 dl salt till 8 små potatisar.

Längre fram th; Små kuber av hårdost, jag hade tryffelpecorino samt en rödvinsmarinerad hårdost.

Länegst fram tv; Mojo rojo sås, ett traditionellt tillbehör till den saltkokta potatisen. Jag gjorde min så här, mixade en stor röd paprika, som jag först sköljt och tagit bort det vita och kärnorna inuti, några färska gurkbitar, olivolja, salt och malen spiskummin. Sedan hade jag en burk Ajvar Relish öppnad så jag blandade i ett par msk av det också innan jag mixade.

Längst fram th: En hemgjord rabarbermarmelad som jag smaksatt med lite kanel.

Man behöver alltså inte ha plankstek på plankan eller charkuterier, det går bra att variera med ett vegetariskt alternativ!