Category Archives: Rester av stekt eller kokt kött

Rester av stekt eller kokt kött

Wokade rester av högrev bl.a

Så himla kul att göra något nytt av rester, spagetti från fredagens pasta och räkor, samt rester av högrevsbiffen wokade tillsammans med skuren rödlök och ett huvud pak choi, smaksatt med bassåsen jag skrev om för ett par dagar sen. Sen lite Sriracha chilisås på tallriken för lite hetta efter behag.

Rester av bräserad oxsvans Rester av kalvstek Rester av skinkstek Rester av stekt eller kokt kött Rester av stekt fläskkarré

Lapskojs

Det här är en gammal rätt som förekommer i olika varianter i hela norra Europa. Lite bastant är den allt så man kanske inte ska ha rätten på bordet alltför ofta om man inte har ett fysisk hårt dagligt arbete.

Den svenska varianten av lapskojs görs i regel av potatismos och rester av något långkok av gris- eller nötkött. Den här gången var det riktigt restbetonat, nämligen älgstek med skysås från vinterns fröjder i frysen. Den var sådär riktigt sönderstekt så den föll isär. Åt den som stek här om dagen men kände att den var alltför mör, därför blev det lapskojs av resten av resterna. Inte nog med det, hade en påse gammelpotatis i kylen som fått ordentligt med groddar, av dem fick det bli potatismos. Värmde köttet med lite av skysåsen, kryddade på den och drog isär köttskivorna med hjälp av ett par gafflar. Blandade ner i moset och smakade av med salt och peppar. Serverade med inlagda rödbetor.

Rester av biff Rester av kalvstek Rester av stekt eller kokt kött Rester av viltkött

Skavgryta av rester från stek av nöt eller vilt serverad med pressad potatis, lingon och saltgurka

 

Nu kommer den tredje rätten från samma gamla köttbit, bog av älg. Som synes ser ju inte en sån här kall stekt köttbit särskilt upphetsande ut, men med lite fantasi samt en schalottenlök, blötlagda torkade trattkantareller, en kvist timjan och lite grädde blir det en härlig lunch- eller middagsrätt både till vardag och fest.

Lät lök och svamp steka på medelvärme, kryddade med salt och nymald vitpeppar, ökade värmen något och tillsatte köttet så tunt skivat som det går i mindre bitar. Kryddade lite på köttet också och lät steka en liten stund innan jag slog över grädde, färsk timjan och lite frysta lingon. Eftersom jag hade älgkött ville jag framhäva viltsmaken genom att tillsätta några mortlade enbär. Lät så koka ihop något och serverade grytan med pressad potatis, sallad av spetskål, tomater och några ytterligare, nu halvtinad, lingon på toppen.

Rester av kalvstek Rester av stekt eller kokt kött Rester av viltkött

Skogens spännande lasagne

IMG_1429

Såg en receptidé i tidningen i söndags, såhär fick det bli med resterna av en kronhjortsstek som alltså var rosastekt och färdig i frysen. Skar tunna skivor av steken när den var halvtinad, då är det lättare att få tunna fina skivor som mera liknar skav.

Fräste en hackad gul lök tillsammans med kantareller, kryddade med några mortlade enbär, salt, nymalen svartpeppar, finhackad färsk timjan och rosmarin, en hackad vitlöksklyfta och ett par msk vodka. Lade sedan ned det skivade köttet och vände hastigt runt på rätt hög värme. Ställde åt sidan. Gjorde en bechamelsås som fick sjuda lätt en stund, smaksatte med salt och nymalen vitpeppar och sist hade jag i en rejäl näve riven lagrad ost. Varvade bechamelsås, färska lasagneplattor och skav- och svampröran med såsen underst och överst. Strödde lite av den rivna osten ovanpå och gräddade i 215 graders varmluftsugn i ca 20 minuter eller tills ytan blev lagom brynt.

Serverade ”skogslasagnen” med sallad, tomat och rårörda lingon. Vill man ha de rårörda lingonen med vuxenpoäng kan man späda med en kapsyl vodka eller två!