Category Archives: Sejfilé

Sejfilé

Stekt sej i grädde med dill och ansjovis

Det här måste ni bara prova, så himla gott. Enkel och lite robust fisk som sej funkar riktigt bra i den här smakkombon. Dvs att steka filén i portionsbitar och tillsätta hackad ansjovis och grädde som får koka ihop lite innan man kompletterar med finskuren dill. Jag serverade kokt potatis och citronsyrade grönsaker till.

Kummelfilé Sejfilé

Dill- och ansjovismarinerad kummelfilé med gratinerad fänkål

Dill och ansjovismarinerad kummelfilé

En riktig höjdare. Vet att jag gjort en liknande variant tidigare på just kummelfilé. Den här gången med annat tillbehör, nämligen ett förvällt fänkålshuvud som jag delat i två halvor och gratinerat med kumminost från Wernergårdens Mejeri i Karbenning. Det lilla gårdsmejeriet berörs nu av den besvärliga skogsbranden här i Västmanland och vad jag hörde på radion har de blivit tvungna att evakuera gården och dessutom fått strömlöst på grund av avbrunnen elledning i grannskapet. Som tur är fick dock makarna Werner fram ett bensindrivet elverk som försörjer kylutrymmet där nära 1 ton ost ligger på lagring. Jag håller tummarna för att allt går vägen för dem och deras verksamhet.

Marinerade kummelfiléerna ,som jag först skurit i portionsbitar, i olivolja, hackad ansjovis, finskuren dill och en skvätt ansjovisspad. Lät fiskfiléerna ligga i marinaden i kylen ett par timmar minst. När det var dags att steka fisken tog jag upp fiskbitarna som fick rinna av lite på en talltik och hettade upp stekpannan med lite smörolja och stekte bitarna på båda sidor så de nästan var färdiga. Tog upp på tallrik, spädde med grädde i pannan och tillsatte marinaden med alla goda smaker och lät det sjuda en stund, smakade av med lite salt och svartpeppar från kvarn och lade sedan ner fiskbitarna i såsen där de fick gå färdig. Fänkålshuvudet hade jag putsat och delat och förvällt i saltat vatten tills det mjuknat något. Tog upp och lade i smord ugnsform med lite smörolja ovanpå och sedan några rätt tjocka bitar av Wernergårdens kryddost ovanpå. Tänkte att kummin och fänkål passar bra ihop i bröd så varför inte på det här viset också, det blev jättegott tycker jag.

Serverade fisken, såsen och den gratinerade fänkålen med en kokt potatis och en hemodlad tomat, premiär för säsongen!

 

Sejfilé

Dill- och ansjovismarinerad sejfilé

Dill- och ansjovismarinerad sej

Har gjort den här rätten tidigare, fast då med kummelfilé. Nu använde jag sej och det smakade jättebra också.

Klicka här så kan du se hur jag gjorde!

Serverade den stekta sejen i gräddskyn med kokt potatis och gröna bönor.