Category Archives: Tonfisk

Tonfisk

Halstrad tonfisk med sesamfrön, couscoussallad och rostade macadaminötter

IMG_2054

Köpte ett par skivor färsk tonfisk, rätt eller fel ur miljösynpunkt eller etiskt? Gjorde iordning ett par portioner couscous som jag blandade upp med babyspenat och lite tärningar av gul squash, lade upp på tallrikar och toppade med skurna tärningar av tomater. Hällde över lite sesamolja innan jag hettade upp stekpannan först för att rosta macadaminötter och sedan för att halstra tonfiskskivorna som jag först preparerat med salt och nymalen vitpeppar och penslat med olivolja. Halstrade tonfisken snabbt i het panna, bara någon minut på varje sida. Skar upp fisken i tjocka skivor, toppade med rostade sesamfrön och de rostade macadaminötterna och serverade al`la minute med en citronklyfta till. Offrade oss på en flaska rött också!

Tonfisk

Panngrillad tonfisk med sallad av polkabeta, mangold, äpple och tomat

Panngrillad tonfisk

Extrapris på färsk tonfisk kunde jag inte motstå, fick bli så till middag igår.

Tog fram tonfiskskivorna från kylen någon halvtimma innan de skulle göras iordning. Gjorde en sallad av grovriven polkabeta, skuren mangold, äppelstavar och tomatklyftor. Hällde över en vinägrett av sesamolja, vit vinäger, socker, salt och några varv med svartpepparkvarnen. Sist blandade jag ner rostade vita och svarta sesamfrön.

Vände tonfiskskivorna i rapsolja, saltade med flingsalt och grillade i het gjutjärnsgrillpanna, max ett par minuter på varje sida, ska vara en rå kärna i mitten annars blir fisken torr och tråkig!

Serverade salladen med den panngrillade tonfisken med några ringar rå rödlök, ett par extra äppelskivor och lite rostade sesamfrön på toppen.

 

Tonfisk

Det enkla och genuina!

TkdpbsB1UtBKTns4j3BBVsnROcxDEn7GP_i95Od2SFc

Ibland blir det lunch på restaurang. Den här gången är det rätt och slätt färsk tonfisk som saltats och pepprats och sedan vänts i het grillpanna några sekunder på varje sida, 1 citronklyfta och några skivor tomat och en skvätt olivolja. Jo en flaska vin också, nej inte i Sverige utan på resa för att se om våren är på gång, det är den kan jag säga, hittade den i närheten av Gibraltar och gattet mellan Medelhavet och Atlanten.