Category Archives: Desserter

Falsk kalvdans

Falsk kalvdans med lingongrädde

Del 3 av lördagens lååånglunch.

Var i Spanien för någon vecka sedan och blev bjuden på Falsk Kalvdans, det falska är att den görs på vanlig mjölk istället för råmjölk, som nära nog är omöjlig att få tag i numera. Lite torrmjölk hjälper till med proteinerna som saknas i den vanliga mjölken. Inspiratören till den här desserten är alltså vår gode vän Ove Andersson, känd från ungdomsårens häcklöpningskarriär och åren som en sjuhelsikes bilhandlare i Västerås, som nu också lägger sina äventyr i köket på sin meritlista. Tack för det Ove.

Här är receptet:

3 ägg vispas samman med en knapp 1/2 tsk vardera av socker och salt, ca 2 dl torrmjölk och 3,5 dl standardmjölk (3% fetthalt). Vispa ihop riktigt ordentligt. Vispa sedan ned ytterligare 3,5 dl mjölk och den kryddning du föredrar. Jag hade både kanel och kardemumma men det går att variera efter tycke och smak. Häll sedan upp i smord form eller i som här i portionsformar och grädde i vattenbad i 160 graders ugn i ca 45 minuter. Servera sedan, kalla eller ljumna, med lingongrädde (vispad grädde smaksatt med lingonsylt eller andra bär/frukt- och gräddkombon. Blir en härligt len och god dessert som påminner lite om creme brylé. Tror säkert man kan bränna av lite socker på ytan så man får ett crunchigt skikt att ta sig igenom till den lena och goda ägg- och mjölkmassan.

Rabarber

Primörrabarber med kranch och vispad grädde

IMG_1858

Inte så vanligt med dessert hemma hos oss. Men årets första rabarberskörd måste få en särskild uppskattning så jag gjorde såhär.

Putsade och skar rabarbern i decimeterlånga stänger som jag lade i rad i lagom portionsstora längder på smort bakplåtspapper på ugnsplåt. Blandade ströbröd med smörolja, kardemumma, kanel, flytande honung och råsocker till en massa som jag skedade över rabarberna och gräddade sedan i het ugn tills ytan blev kranchig och rabarberna mjuknat något.

Serverade med en klick vispad grädde.

Rester av risgrynsgröt Risgrynspudding

Risgrynspudding av tomtegröten

Risgrynspudding Risgrynspudding med lingonsylt

Det kan knappast finnas ett bättre sätt att ta till vara resterna av risgrynsgröten från julafton än att slå ihop en risgrynspudding som passar bra som dessert eller mellanmål.

Hade en halv kastrull med kall risgrynsgröt, slog ned två ägg, en näve skållad mandel och russin (kvar sedan glöggen igår), rivet skal av en halv ekologisk citron, några droppar bittermandelolja samt ett par skedar socker och blandade om ordentligt. Hällde över i en smord och bröad ugnsform, bröade lätt och gräddade i 200 graders ugn i ca 20-25 minuter.

Serverade risgrynspuddingen ljummen med lite lingonsylt.

Saffransostkaka

Saffransostkaka med hallon och kanelgrädde

Saffransostkaka

Ibland är man bara lite sugen på något att äta, inte hungrig. För vår del kan det bero på sjuhelsikes julbord i går kväll, så till kvällen blev det bara lite gott.

Hade köpt Frödinge Saffransostkaka som jag värmde i ugnen enligt anvisningarna på förpackningen. Serverade med lite färska hallon och lättvispad grädde som jag smaksatt med malen kanel och socker.