Category Archives: Brysselkål

Älgfärs Brysselkål Nötfärs

Brysselkålfyllda färsbullar, selleripuré och honungsglaserad brysselkål

Det här är en slags bakvända kåldolmar, kålen innerst och färsen utanpå! Har gjort det här för många år sedan minns jag och nu var det dags igen till söndagsmiddag. Hade kokat brysselkål i saltat vatten redan igår, lät dem koka eller sjuda tills de mjuknat något men ända hade tuggmotstånd. Förvarade i kylen tills det var dags att göra iordning idag. Blandade en färs av nöt/vilt, tillsatte ägg, ströbröd, grädde, salt och nymalen vitpeppar samt epiche rich (Tore Wretmans kryddblandning som är snarlik fyra kryddor. Jag gör den av en del vardera av mald muskotnöt, kryddpeppar och kryddnejlika samt två delar mald vitpeppar).

Gjorde paninbiffstora bullar som jag plattade till och vek runt ett brysselkål – ett brysselkål, heter det så tro? Nåväl, rullade ihop till jätteköttbullar och stekte i panna runtom så de fick fin färg. Lät dem gå färdigt i 150 graders ugn.

Skalade ett rotsellerihuvud och skar det i bitar, lät sjuda i grädde och lite vatten och salt. Hällde av kokgrädden och sparade den, puréade sellerin med en handmixer, smakade av med salt och peppar, tillsatte smör och spädde med kokgrädden till önskad konsistens. Skedade över i en spritspåse. Hällde över kokgrädden i en kastrull och värmde, dock ej så det kokade. Skummade upp grädden med handmixer och skedade över purén och köttbullarna vid serveringen.

Brysselkålen som blev över stekte jag i smörolja och honung och saltade en aning, lät reducera till lite kletig konsistens så brysselkålen blev glaserad. Serverade som tillbehör.

Brysselkål Vegetariskt

Macaroni and cheese med smörkokt brysselkål

fullsizeoutput_1f6d

Blev vegetariskt ikväll, jäkligt gott men fett kan jag tänka, ingen bantarmat precis. Kokade ett par sorters pasta enligt anvisningarna på paketen. Hällde av kokvattnet, tillsatte grädde och riven Västerbottenost och lite parmesan lät osten smälta ihop med grädden, smakade av med salt och nymalen svartpeppar. Brysselkålen hade jag putsat, delat i bitar och sjudit i smör med salt och peppar tills de var lagom mjuka.

Serverade macaroni and cheese med brysselkålen och lite av smöret över.