Category Archives: Grynkorv

Grynkorv

Kokt grynkorv, potatis, morötter och senapssås.

Rejäl husman i gråvädret innan vi styr om till mera julbetonad mat!
Grynkorv Värmlandskorv

Kokt färsk korv med broccoli och senap

Kokt färsk korv med broccoli

Man behöver inte äta potatis jämt, eftersom jag försöker återställa vikten efter allt frossande i mat och dryck på vår resa för någon vecka sedan har det blivit lite mindre av kolhydrater nu.

Hade hemgjord grynkorv i frysen som jag först tinade och sedan sjöd i saltat vatten med en lökbit, lagerblad och pepparkorn. Kokade några buketter broccoli lätt i saltat vatten bara så mycket att det fortfarande var ordentligt tuggmotstånd kvar.

Serverade korven, broccolin med en klick smör och sedan en god senap.

Grynkorv Värmlandskorv

Grynkorv eller Värmlandskorv med kokt potatis, broccoli och senapscreme

Grynkorv

En enkel och god lunch idag, kokt färskkorv, typ Värmlandskorv fast jag hade hemmagjord grynkorv.

Jag sköljde av korven och kokade upp vatten med salt, lök, kryddpeppar, lagerblad och en morot i bitar. Lade i korven och pickade några hål i den så den inte skulle spricka. Lät sjuda i ca 20 minuter eller medan jag kokade potatis och broccoli. Gjorde en senapscreme av crème fraîche, fransk osötad senap och en skvätt flytande honung. Proportionerna lite efter tycke och smak.

Serverade korven med den kokta potatisen och broccolin med bra tuggmotstånd. Hällde lite av senapscremen över broccolin och bjöd resten vid sidan om.

Grynkorv Värmlandskorv

Grynkorv med potatismos, ärter och rårörda lingon

Grynkorv av fläsk- och hjortfärs Grynkorv med potatismos, ärter och rårörda lingon

Det här gör alla västgötar tårögda av glädje, grynkorv är Västergötlands landskapsrätt nr 1. Minns den lyriska beskrivningen av den här maträtten när den bjöds i anslutning till ett Slow Food möte i Varnhem för några år sedan. Tänkte att jag skulle försöka göra grynkorv vid tillfälle, igår blev det så, givetvis på mitt vis men med ledning av receptet från Västgötarna. i grynkorv skall vara fläskfärs, korngryn, kryddor och buljong/vatten. Jag kompletterade med hjortfärs och hade mörk öl som vätska istället för buljong/vatten. Det här är ju lite överkurs och nördvarning att göra egen korv.

Om du inte har egentillverkad korv finns ju fläskkorv, värmlandskorv eller julkorv att köpa rå i de flesta butiker. Man naggar korven med en sticka så går den inte sönder så lätt när man sjuder. Gör ett kokvatten som du kryddar med salt, svartpepparkorn, någon lökbit och lagerblad. Lägg i de råa korvarna och sjud väldigt försiktigt i ca 45 minuter, vänd korvarna någon gång under tiden. Koka potatis och gör ett gott mos (jag brukar ha i ett par skedar av kokspadet från korven i moset, blir lite extra knorr) och tillred frysta gröna ärtor enligt anvisningarna på paketet.

Jag serverade korven i bitar med potatismoset, ärtorna och de rårörda lingonen. Jag bjöd lite grovkornig senap till samt en god öl!