Category Archives: Spädgris

Spädgris

Ugnsbakad spädgris

Grisfest

Här var det grisfest på tu man hand. Det är Pluras fel, nämligen Pluras Spanska kokbok som har inspirerat. Man tar seden dit man kommer! I Pluras kokbok är det en hel spädgris som gäller men för oss blev det bara skinkan och låret.

Köpte ett spädgrislår med fot och allt. Saltade in med grovsalt igår kväll och lade i plastpåse i kylen. I eftermiddags tog jag ut den och torkade av med hushållspapper. Stekte gul lök, äpple i tärningar och ett par vitlöksklyftor i mindre bitar i olivolja. Stoppade lökfräset i ugnsform och lade grislåret ovanpå, smorde in med olivolja, strödde grovt salt över och stekte i 150 graders ugn i ca 4 timmar. Under tiden penslade jag några gånger med vinäger- och vattenblandning (1 på 4 ungefär). När en timme återstod av ugnsbakningen tillsatte jag bitar av potatis som jag kokat i ca 10 minuter och slungat i smör med salt och peppar och därefter lagt runt grislåret i ugnsformen.

Serverade spädgrisen med den rostade potatisen och det goda lökfräset och några skivor tomat och en aioli med paprikapulver på!