Category Archives: Strömmingsflundror

Strömmingsflundror

Stekt matjesströmming med potatismos och lingon

fullsizeoutput_1f50

När jag var grabb fick vi nästan alltid stekt strömming till lunchen på lördagarna, tyckte det var pyton, mycket ben och elände! Dessbättre har mina sensoriska sinnen som reagerade på strömmingens ben bedövats med åren och jag äter numera stekt strömming med stort välbehag. Idag på förmiddagen sköljde jag de rensade flundrorna (filéerna) och klippte bort ryggfenan. Lät rinna av medan jag blandade en halv finhackad matjesfilé, rödlök, en sked Crème fraîche och ett par skedar spad från matjessillen. Vände ned strömmingsflundrorna och såg till att marinaden kom åt överallt. Täckte över med plast och ställde i kylen ett par tre timmar.

Tog upp strömmingsflundrorna ur marinaden och lade på skärbrädan med skinnsidan nedåt, skedade över marinaden på köttsidan och vek ihop varje flundra. Vände i grovt rågmjöl och stekte i smör och lite olja i medelvarm panna på båda sidor till de blev genomstekta.

Serverade a´la minut med potatismos, lingon och lite av steksmöret över.

Strömmingsflundror

Senapspanerade strömmingsflundror med potatismos

IMG_1706

Tisdag, färsk fisk i butiken. Idag blev det stekta strömmingsflundror som jag först kryddat med salt och peppar, vänt i en smet av uppvispat ägg och fransk osötad senap. Innan stekningen vände jag runt i en blandning av rågmjöl och ströbröd.

Serverade de stekta flundrorna med potatismos, en klick rårörda lingon och några blad babyspenat.

Strömmingsflundror

Två strömmingslådor, äppelsallad och kokt potatis

Två strömmingslådor

Påsken fortsätter med två goda strömmingslådor till lunch. Gjorde lådorna redan i fredags, hade stått till sig i kylskåpet och serverades alltså kalla till lunch idag.

Den ena lådan var en vanlig kräftströmming som jag gjorde såhär, saltade och pepprade några strömmingsfiléer. Smorde en ugnsform, strödde lite dillfrön i botten och rullade sedan filéerna med skinnsidan utåt och lade i formen. Hällde över en halv burk krossade tomater, lite mera dillfrön, en nypa salt samt en par klickar smör och körde i 225 graders ugn samtidigt med den andra lådan.

Den andra lådan blev med lök, grädde och curry. Smorde en ugnsform, saltade och pepprade strömmingsfiléerna på båda sidor, rullade ihop med skinnsidan utåt och lade i formen. Skar ett ar små schalottenlökar i tunna skivor och strödde över strömmingen. Vispade ihop grädde, salt, nymald svartpeppar och lite rejält med curry, hällde över strömmingarna och körde i ugnen tillsammans med kräftströmmingen.

Serverade strömmingslådorna kalla med nykokt delikatesspotatis och en liten sallad på tunnskivat äpple och rädisor och lite solrosskott på toppen. Lådorna går givetsvis att värme och äta både varma eller ljumna.

Strömmingsflundror

Strömmingslåda x 2

Strömmingslåda x 2

Strömming är ju en fantastisk råvara, kan stekas, läggas in, gravas eller tillagas i form av lådor i ugnen där det egentligen bara är fantasin som sätter gränserna. Det finns ju klassiker som kräftströmming, som jag gjorde här i veckan – till vänster i bild och sedan blev det en riktig ”hittepålåda”. Vad du än ska göra med strömmingsfiléerna (flundrorna) ska du skölja dem och klippa eller riva av ryggfenan innan du lagar vidare.

Kräftströmming gör jag så här; smörjer en lagom stor form som rymmer den mängd rullade strömmingsfiléer som jag ska göra i ordning. Strör lite salt i botten på formen och rullar av strömmingsfiléerna med köttsidan utåt. Saltar och vrider några varv med vitpepparkvarnen. Sedan strör jag över dillfrön och krossade tomater.Saltar lite överst och om man vill kan man strö lite ströbröd över (hoppade jag över den här gången. Gräddas sedan i 225 graders ugn tills den fått lite färg i kanterna och strömmingen är genomstekt, går på ca 20 minuter.

Den andra lådan blev så här; Smorde en form, saltade i botten, rullade strömmingsfiléerna med skinnsidan utåt och lade i formen. Saltade och hällde över en skvätt vitt vin, tunnskivad rödlök, hackad röd chili och tunna citronskivor på toppen. Vred något varv med svartpepparkvarnen och körde i ugnen samtidigt med kräftströmmingen.

Båda de här lådorna går utmärkt att äta nygjorda och varma med kokt potatis, eller som ljumna rätter på ett smörgåsbord eller kalla på knäckebrödsmacka t.ex. Jag värmde lådorna och åt till lunch idag med nykokt potatis och lite remouladsås.

IMG_0817