Category Archives: Lammstek

Lammstek Rester av lammstek

Sjömansbiff på rester av lammstek

iFj1Z1o09dspLFUrtogmkGQ82FcHWr3lFeP5Q70FKpc T6L0zl6uHM2ZUsNlnq2NqPHnfh4cSXWhfTLnKXeQfmk

Nu var det dags för resterna av påsklammet, den rosastekta lammsteken närmare bestämt. Det blev en variant av sjömansbiff.

Skivade lammsteken i så tunna skivor som möjligt. Varvade potatis, lättstekt röd-, gul- och vitlök med köttet i en smord ugnssäker form. Saltade på potatisen och strödde lite provancekryddor på köttet. Började och avslutade med potatis. Hällde en öl i pannan som jag stekt löken i och tillsatte en kycklingbuljongtärning. Hällde ölbuljongen i formen och klickade lite smör över. Sedan in i ugnen, jag hade 200 grader varmluft och så fick formen stå inne i ca 1 timme.

Serverade ”biffen” med en sallad på kidneybönor, purjolök och lite färdigkokt broccoli (också rester i kylskåpet) som jag vände runt i en lagom sötsur vinegrett!

Lammstek

Lammstek med potatisgratäng

S623K1hTHpplrZfbT9ORcppELCejl4XqVGBQdpZFxKk

Igår blev det påskdagsmiddag med gäster hemma. Vi började med en tallrik sparrissoppa med kycklingfond och djupfryst grön sparris som grund. Innan jag mixade soppan tillsatte jag färska ärtskott. Efter mixningen fick den sedan ett uppkok med lite grädde, en skvätt vit balsamvinäger och innan serveringen blankade jag av med en par klickar smör.

Lammsteken, som kom från en gård här i länet, var benfri. Jag skar isär steken ytterligare och plattade till den så mycket som möjligt. Sedan kryddade jag med salt, svartpeppar, örtkryddor från Provance, hemgjord salsa med lök, tomat och mynta. Sedan rullade jag samman steken och band om med steksnöre. Kryddade sedan utsidan med samma kryddor som invändigt, dock inte salsan. Brynte steken runt om i smörolja och sedan in i 115 graders ugn med termometer instucken i den tjockaste delen. Jag sköljde ur pannan med vatten och slog över steken. Sedan fick den gå ett par tre timmar till innertemperaturen kom upp i ca 57 grader. Tog den ur ugnen att vila under folje i ca 20 minuter.

Serverade steken uppskuren i skivor med potatisgratäng, skyn som jag redde av med lite majsenamjöl, och gröna bönor från frysen.