Category Archives: Älgbiff

Älgbiff Biff Hjortbiff

Helstekt älgbiff i skivor med vitlökssmör, stekt potatis, skärbönor och mustig tomatsås

En bit utskuren biff av älg fick en omgång kryddor, salt, peppar, persilade och sist smetade jag på fransk senap och lade i ugnsform. Körde sedan i 180 grader till en önskad innertemperatur, jag valde knappt 60 grader eftersom jag fått ”beställning” knappt genomstekt! Tog ut köttet som sedan fick stå och vila nära en halvtimma.

Fixade under tiden tomatsås *) och bakade lök och tomatskivor med grillelementet i ugnen. Stekte den förkokta potatisen i halvor och förvällde skärbönorna.

Innan serveringen skivade jag biffen i cm-tjocka skivor, klickade över vitlökssmör och värme snabbt på i den heta ugnen.

Älgbiff

Stekt älgbiff med ugnsbakade potatis, rödlök och morötter med timjan, en kall vitlökscreme och sallad.

Lät två skivor älgbiff bli rumstempererade, kryddade med salt och svartpeppar från kvarn och stekte i olja på båda sidor, lade sedan i en rejäl klick smör och lite färsk timjan, vände och öste köttet till önskad stekgrad och lade sedan att vila på skärbräda under folie i tio minuter. Hade förberett såväl potatis, rödlök och morötter som vitlökscremen. Potatisen med mera hade jag kört i 225 graders varmluft med olja, flingsalt och timjan och kompletterat med några stänk balsamvinäger över efter halva tiden. Vitlökscremen blandade jag av pressad vitlök efter behag, en sked majonnäs och två skedar creme fraîche.

Serverade biffen uppskuren på diagonalen med de bakade grönsakerna, sallad och vitlökscremen.

Älgbiff

Älgbiff med gräddstuvade kantareller och råstekt potatis

Älgbiff med stekt potatis

Skogens mat, igår blev det djupdykning i frysen, älgbiff från det egna jaktlagets skördar och egenhändigt plockade kantareller från samma marker. Det är närproducerat och naturligt så det heter duga!

Hade tinat den lilla biffbiten och sedan låtit den ligga framme i rumstemperatur ett par timmar innan tillagningen. Jag fräste de tinade kantarellerna i teflonkastrullen tillsammans med lite finhackad lök. Kryddade med salt och peppar och spädde ut med grädde som sedan fick sjuda en stund. Ställde åt sidan på varmhållning.

Skivade färsk potatis som fick fräsa i smörolja i stekpannan. När det blivit lagom färg efter lite omrörning och vändning av skivorna vred jag ner på svag värme. Kryddade älgbiffen runt om med hemgjord grillkrydda och lite salt. Brynte biffen på båda sidor, sedan fick den eftersteka till önskad grad, jag vill ha en kärna i mitten medan hustrun föredrar något mera stekt. Lade över biffen på en skärbräda och täckte över med folie. Hällde lite vatten i pannan och vispade runt och lät sedan skyn gå ner i potatispannan där den fick puttra bort så potatisen blev riktigt klar.

Serverade biffen i skivor, de lite tunnare och mera stekta till frun och mittbitarna till mig, med den stekta och bräserade potatisen och de gräddstuvade kantarellerna!