Category Archives: Bog eller högrev av hjort eller älg

Älgytterlår eller grytbitar Bog eller högrev av hjort eller älg Fransyska av hjort eller älg Grytbitar grytbitar av älg Högrev/märgpipa ytterlår

Nöt/viltgryta med kastanjechampinjoner och rostade morotsskivor

Mera vintrigt kan man knappast tänka sig, en riktigt mustig gryta som jag gjorde på grytbitar av fransyska från älg. Går lika bra att göra på nöt och av andra styckningsdetaljer som högrev, märgpipa och ytterlår som funkar minst lika bra. Skar köttet i bitar och brynte det i stekpanna i omgångar och hällde över i gryta. Kryddade med salt och vit- och svartpeppar från kvarn samt några mortlade enbär för att trycka fram viltsmaken lite. Rörde också i ett par skedar tomatpuré och pudrade över vetemjöl och rörde runt ordentligt. Spädde med en skvätt rödvin och lite vatten och lät sjuda försiktigt. Kompletterade sedan med stekt lök, grädde och en klick svartvinbärsgele. Lät sjuda tills köttet blivit mört, stekte då kastanjechampinjoner och lade över hälften av champinjonerna i grytan och höll resten på värme. Grytan fick sjuda ytterligare en stund och sedan smakade jag av sältan och tillsatte sist lite balsamvinäger.

Hade skurit morötter, gula, röda och lila, i så tunna skivor på längden jag kunde. Körde i varm ugn med rapsolja och salt tills de fått färg och blivit knappt genomstekta.

Serverade grytan med kokt potatis, champinjonerna och morötterna samt några machésalladsblad och tomat.

Bog eller högrev av hjort eller älg

Bogstek av älg, tillagad sous vide, stekt blomkål och smakrik sås

Det här är samma köttbit som lagade kebab på här om dagen. Vidareförädlad ett steg till genom att kryddas, packas i vakumpåse och tillagas sous vide, dvs i vattenbad under cirkulation, i 60 grader under ca 24 timmar. Tillagningen på det här viset resulterar i att ett annars ganska segt kött blir mört men fortfarande saftigt och passar därför perfekt för framdelsköttet från vilt och nöt.

Eftersom vi i regel bara är två personer i hushållet blir det lite tradigt att tillaga en hel köttbit på 1 – 1,5 kg, man får äta samma sak i flera dagar. Jag brukar se det som en utmaning av tillaga olika rätter av en och samma köttbit. Den första rätten blev alltså en kebabtalltik, den andra rätten blev en mera traditionell stek som jag serverade med en god sås av den kryddiga köttsaften som bildades under tillagningen i vakumpåsen. Till detta ett par tjocka skivor av blomkål som jag stekt i smörolja och kryddat med salt och peppar tills de fick fin färg och fortfarande hade spänsten från det råa kvar. Kokt potatis och saltgurka passade fint till också.

Älgytterlår eller grytbitar Bog eller högrev av hjort eller älg Fläskkarré Högrev/märgpipa Rester av biff Rester av skinkstek

Kebabtallrik

Härom kvällen blev det kebabtallrik, hade en halvtinad bit bog från älg som jag skar supertunna skivor av, kryddade med kebabkryddblandning ( som höll på att bli ett riktigt fiasko, hade slut på den bärande kryddan spiskummin. Tur man har snälla grannar; tack Gunnel och Sven.
Stekte de tunna köttbitarna och kryddade med kryddblandningen. Stekte lite för länge märkte jag, de här tunna skivorna behöver bara ner i pannan, kryddas och låta bli lagom genomstekta, sen är de färdiga!
Serverade med pommes i ugn samt sallad av spetskål och tomater. Toppade med en vit kebabsås ( yoghurt, créme fraiche, sweet chilisås, majo och salt och peppar).

Bog Bog eller högrev av hjort eller älg Högrev/märgpipa

Chiligryta på älgbog, humus, grönsallad och varma tortillabröd

fullsizeoutput_1f3f

Inte mycket att orda om kanske men chiligrytan gjorde jag av finskurna bitar av bog från älg, lök, vitlök, morötter, spetspaprika och en torkad chilifrukt från egen odling, vågade bara ta en för den är stark som tusan. Fräste, pudrade över med vetemjöl, tillsatte tomatpuré och salt och spädde med Julmust, ja du läste rätt, julmust från förra året fick stå till tjänst till dagens gryta. Tillsatte också lite balsamvinäger och nymalen svartpeppar och ställde grytan med lock i 150 graders ugn i drygt 2 timmar. Tog sedan ut och smakade av – helt perfekt i både smak och konsistens!

Serverade chilin med humus, grönsallad och uppvärmda tortillabröd.