Category Archives: Uerfilé

Uerfilé

Grönsaker i kokosgrädde med halstrad uerfilé och havskräftstjärtar

Ja, då höjde vi ribban lite igen för onsdagens mittiveckanmiddag. Hade köpt ett par fina portionsbitar av uerfilé (går givetvis bra med vilken lite fastare fiskfilé som helst) som jag saltade på och lät ligga och dra någon timma i kylen. Under tiden förberedde jag grönsakerna genom att skära spetspaprika, fänkål, purjolök i bitar samt finhacka färsk chili och en vitlöksklyfta. Fräste allt i olja, tillsatte fisksås (går bra med salt också förstås) och rörde om ordentligt och slutligen skedade jag ned kokosgrädde och lät sjuda en stund, smakade av sältan och tillsatte lite nymalen svartpeppar och ställde sedan åt sidan på värme.

Tog fram fiskfiléerna och färska okokta havskräftstjärtar med skal. Vände fisken i lite mjöl och halstrade på dem i varm panna med lite olja. Tillsatte också finhackad vitlök och persilja samt kräftstjärtarna, drog sedan ned värmen och lät fisk och kräftstjärtar gå färdigt.

Serverade grönsakerna i kokosgrädden med den halstrade fisken och kräftstjärtarna och sedan en kokt potatis och lite persilja och en fänkålsdillkvist på toppen. Gör jag om det här serverar jag nog kräftstjärtarna skalade, blev lite kladdigt att hålla på med vid bordet!

Räkor med skal Uerfilé

Halstrad uerfilé med smörkokt potatis, räkor och majosås

En ny trevlig bekantskap, har aldrig tillagat uer tidigare. En positiv överraskning, fast och god, passar utmärkt att halstra eller grilla. Jag fick uern filéad i fiskaffären och köpte en tjock och fin bit med skinnet kvar lagom för två portioner. Skar i två bitar och saltade runtom och lät ligga en stund (knapp timma) i kylen. Tog fram och vände i rapsolja. Halstrade i grillpanna på hög värme med skinnsidan ned först, vände sedan och vred ned värmen något och lade en bunke över pannan och lät fisken bli genomstekt innan serveringen.

Skivade färsk potatis i halvcentimetertjocka skivor. Smälte en rejäl klick smör i en kastrull, tillsatte den skivade potatisen och salt, rörde runt och lade på locket. Tärnade färsk gurka och rörde ned i potatiskastrullen tillsammans med hackad dill och gräslök, på med locket och lät gå färdigt så potatisen blev knappt mjuk.

Rörde ihop en kall sås av majonnäs, creme fraîche och en skvätt sweet chilisås. Serverade de halstrade uerfiléerna på potatisen med sallad, nyskalade färska räkor, tomater och den kalla såsen i en skål bredvid. Riktigt smarrigt!