Category Archives: Grytbitar

Älgytterlår eller grytbitar Bog eller högrev av hjort eller älg Fransyska av hjort eller älg Grytbitar grytbitar av älg Högrev/märgpipa ytterlår

Nöt/viltgryta med kastanjechampinjoner och rostade morotsskivor

Mera vintrigt kan man knappast tänka sig, en riktigt mustig gryta som jag gjorde på grytbitar av fransyska från älg. Går lika bra att göra på nöt och av andra styckningsdetaljer som högrev, märgpipa och ytterlår som funkar minst lika bra. Skar köttet i bitar och brynte det i stekpanna i omgångar och hällde över i gryta. Kryddade med salt och vit- och svartpeppar från kvarn samt några mortlade enbär för att trycka fram viltsmaken lite. Rörde också i ett par skedar tomatpuré och pudrade över vetemjöl och rörde runt ordentligt. Spädde med en skvätt rödvin och lite vatten och lät sjuda försiktigt. Kompletterade sedan med stekt lök, grädde och en klick svartvinbärsgele. Lät sjuda tills köttet blivit mört, stekte då kastanjechampinjoner och lade över hälften av champinjonerna i grytan och höll resten på värme. Grytan fick sjuda ytterligare en stund och sedan smakade jag av sältan och tillsatte sist lite balsamvinäger.

Hade skurit morötter, gula, röda och lila, i så tunna skivor på längden jag kunde. Körde i varm ugn med rapsolja och salt tills de fått färg och blivit knappt genomstekta.

Serverade grytan med kokt potatis, champinjonerna och morötterna samt några machésalladsblad och tomat.

Grytbitar grytbitar av älg Grytbitar av kronhjort Grytbitar av vildsvin

Chili med ris och grönsallad

IMG_1812

Numera heter det chili, en gryta alltså, gärna med lite tryck i. Hade grytbitar av kronhjort som jag skar i tärningar och stekte i smörolja, lade åt sidan och fräste finskuren lök, vitlök, en grön chilifrukt och rotselleri. Lade tillbaka köttet i grytan, kryddade med salt, nymalen svartpeppar, lite malen spiskummin och oregano, en klick tomatpuré och lite köttfond. Tillsatte sedan vätska så det precis täckte kött och grönsaker. Jag valde lite udda vätska, en liten flaska exotiska frukter med rom! Lät sedan sjuda under lock drygt ett par timmar eller tills köttet kändes mört och fint. Kompletterade sist med små linser som fick sjuda med chilin i 5 – 10 minuter.

Serverade chilin med ris, en grönsallad och lite smulad lagrad ost över.

Grytbitar Grytbitar av kronhjort

Köttgryta med potatis och betor

IMG_1608

Gjorde en riktig djupdykning i frysen och hittade grytbitar av kronhjort som jag tog fram igår. En påse kantareller, lite lök och en vitlöksklyfta komplettera och vips blev det en god gryta. Ja vips och vips, de fick ju sjuda ett par timmar förstås.

Fräste lök, vitlök och tärningar av kött samt den tinade svampen i smörolja. Kryddade med salt, nymalen svartpeppar och timjan. Tillsatte tomatpuré och pudrade över lite vetemjöl och rörde ned vatten så det knappt täckte. Lät sedan sjuda på svag värme tills köttet kändes mört. Smakade av med lite gelé och en skvätt grädde och lite balsamvinäger.

Serverade köttgrytan med kokt potatis och gulbetor i klyftor. Lite gurka och tomat, en sked gelé och en flaska mustigt rödvin!

Grytbitar Högrev/märgpipa ytterlår

Biff Rioja

IMG_1172

Min högst personliga variant av Biff Bourgogne är att välja en god Rioja som för omfamna köttet och småsjuda under drygt en timme eller tills köttet är mört!

En bit nötkött, högrev, märgpipa eller ytterlår skärs i 2 cm kuber, och fräses i smörolja med grovhackad lök och morötter samt små tärningar av någon skinka/fläsk, gärna rimmat, lufttorkat eller lättrökt. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar, pudrade över lite vetemjöl och klickade i lite tomatpuré och rörde om. Tillsatte rödvin så det nätt och jämt täckte köttet. Lät sedan sjuda under lock med lite omrörning då och då. Spädde vid något tillfälle med lite vatten samtidigt som jag smakade av sältan och kompletterade med någon örtkrydda, jag hade torkad timjan men det är efter eget tycke och smak!

Skalade ett par morötter och lite färsk knipplök och skar i bitar. Fräste i smörolja med en nypa socker och lite salt och lade seran på lock och lät gå tills morotsbitarna var al`dente.

Serverade Biff Rioja med kokt potatis, morötter och lök samt några tomatklyftor och en bit snabbsaltad gurka.