Category Archives: Spättafilé

Räkor med skal Spättafilé

Fisk- och skaldjursbiffar med dillstuvad potatis

Nu kommer de färserade fisk- och skaldjursbiffarna i nytt sällskap, nämligen med dillstuvad potatis och då blev de plötsligt Svensk husmanskost. Se hur biffarna kom till här!

Räkor med skal Spättafilé

Färserade fisk- och skaldjursbiffar i asiatisk inspiration

Jag är lite i perioder som synes, kanske inte så ovanligt när det gäller mathållningen hos flera av oss. Just nu återkommer den asiatiska touchen alltsom oftast. Den här gången färserade jag ett par spättafiléer och räkor som jag hade i frysen. Skalade räkorna och skar spättfiléerna i bitar. Körde i mixern med ett par äggulor, grädde, majsstärkelse, salt och nymalen vitpeppar samt en skvätt sweet chilisås till en rätt slät och formbar färs. Lät stå en stund i kylen medan jag förberedde tillbehören.

Kokade upp en buljong, jag blandade ett par egengjorda fonder från frysen samt en tärning umamibuljong i vatten. Smakade av med fisksås och bitar av ett noriark. Kokade nudlar enligt anvisningen på förpackningen, kylde snabbt av dem och ställde åt sidan. Bottnade två djupa tallrikar med skuren purjolök och pac choi.

Tog fram färsen, formade små biffar som jag sedan vände i vita sesamfrön och stekte på medelvärme i rapsolja och lite sesamolja. Lade över på ett fat och fräste hastigt nudlarna i pannan.

Vid serveringen slog jag den heta buljongen över de skurna grönsakerna med nudlarna över och sedan skurna skivor av färsbiffarna på toppen.

Spättafilé

Smörrebröd med rödspätta, avokado, curryremoulade och löjrom.

Ikväll blev det smörrebröd med panerad och stekt spättafilé som huvudingrediens. Sen var det bara att bygga på med lämpliga tillbehör som fanns till hands. En mörk brödskiva i botten, sedan babyspenat, avokado, spättafilén, remouladen*), löjrom och ett cocktailpinne med körsbärstomater och gurka på toppen.

*) Senapspulver, vatten, majonnäs, creme fraîche, picklad gurka, curry samt salt och peppar efter behag.

Spättafilé

Gratinerade spättafiléer fyllda med färserade havskräftstjärtar

Det här blev nog lite väl ambitiöst en tisdagskväll men vad gör man när man ”springer på” superfina spättafiléer till extrapris på ICA Maxi Erikslund. Köpte också en hink små havskräftor som jag tänkte kunde bli bra att vidareförädla med spättan.

Putsade spättfiléerna, skar bort de tunnaste och lite ojämna delarna och lade putset i en marberedare. Delade filéerna på längden och kryddade med salt och nymalen vitpeppar. Skalade stjärtarna av havskräftorna och lade dessa i matberedaren med fiskputset. Tillsatte ett ägg, en skvätt grädde, salt, vitpeppar och lite kajennpeppar. Mixade till en fast smet. Fördelade ut kräftsmeten på fiskfiléhalvorna och rullade ihop dem och ställde på högkant i smord ugnsform.

Fräste kräftskalen tillsammans med en tärnad lök och morot, tillsatte tomatpuré och rörde runt innan jag tillsatte vatten och en skvätt sherry. Lät sjuda 20-25 minuter, silade av skalen och lät buljongen sjuda utan locks tills den reducerats till nästan ingenting. Då slog jag på grädde, smakade av med lite salt och lät sjuda ihop lite. Hällde över den god gräddsåsen över fisken, rev lite parmesan på toppen och körde i 230 graders ugn tills fisken gått färdigt och ytan fått färg.

Serverade de gratinerade spättarullarna med den jättegoda såsen, nykokt potatis och morötter samt några minitomathalvor.