Category Archives: Fransyska av hjort eller älg

Fransyska av hjort eller älg

Rullader på älgfransyska.


Fyndade en bit älgfransyska längst nere i frysen. Skar i skivor, plattade ut, kryddade och fyllde med senap, rökt skinka och saltgurka. Rullade ihop, vände i mjöl, stekte i smörolja, spädde med vatten, smakade av med soja och balsamvinäger och lät sjuda utan lock i ca 30 minuter. Hällde på lite grädde och sjöd ytterligare 15-20 minuter.
Serverade rulladerna i såsen med kokt potatis, morötter, gurka och lingonsylt och lite grönt.

Älgytterlår eller grytbitar Bog eller högrev av hjort eller älg Fransyska av hjort eller älg Grytbitar grytbitar av älg Högrev/märgpipa ytterlår

Nöt/viltgryta med kastanjechampinjoner och rostade morotsskivor

Mera vintrigt kan man knappast tänka sig, en riktigt mustig gryta som jag gjorde på grytbitar av fransyska från älg. Går lika bra att göra på nöt och av andra styckningsdetaljer som högrev, märgpipa och ytterlår som funkar minst lika bra. Skar köttet i bitar och brynte det i stekpanna i omgångar och hällde över i gryta. Kryddade med salt och vit- och svartpeppar från kvarn samt några mortlade enbär för att trycka fram viltsmaken lite. Rörde också i ett par skedar tomatpuré och pudrade över vetemjöl och rörde runt ordentligt. Spädde med en skvätt rödvin och lite vatten och lät sjuda försiktigt. Kompletterade sedan med stekt lök, grädde och en klick svartvinbärsgele. Lät sjuda tills köttet blivit mört, stekte då kastanjechampinjoner och lade över hälften av champinjonerna i grytan och höll resten på värme. Grytan fick sjuda ytterligare en stund och sedan smakade jag av sältan och tillsatte sist lite balsamvinäger.

Hade skurit morötter, gula, röda och lila, i så tunna skivor på längden jag kunde. Körde i varm ugn med rapsolja och salt tills de fått färg och blivit knappt genomstekta.

Serverade grytan med kokt potatis, champinjonerna och morötterna samt några machésalladsblad och tomat.

Bog eller högrev av hjort eller älg Fransyska av hjort eller älg grytbitar av älg

Kalops på älg

IMG_1638

Ännu en variant av kalops, den här gången på älg, hittade en bit längst ned i frysen, har nog legat ett par år men det funkade bra i alla fall.

Tillagade på traditionellt vis och hade bitar av morötter i koket. Serverade med kokt potatis och syrade grönsaker.

Fransyska av hjort eller älg Lövbiff

Rullader på hjortfransyska

Rullader på hjortfransyska

Som jag berättat tidigare har jag förmånen att komma över viltkött genom mitt jaktlag. Den här gången var det fransyska av kronhjort som jag skurit i lövbiffskivor när vi styckade det. Det här passar ju att göra på nöt eller älg också.

Tryckte ut köttet på skärbrädan, skivorna var nästan delade i två muskelbitar så jag tänkte att det var bäst att ”armera” rulladerna med en halv skiva rökt fläsk. Men först saltade och pepprade jag köttet och bredde på lite fransk osötad senap, lade sedan på den rökta fläskskivan och ovanpå en liten bit inlagd soltorkad tomat. Rullade sedan ihop och fäste med en trästicka. Kryddade med salt och peppar runtom rulladerna och vände dem sedan i vetemjöl innan jag lät dem bryna i smörolja i en stekgryta. Vände dem i grytan så de blev brynta runtom. Hackade en charlottenlök som fick steka med rulladerna en stund och sedan hällde jag på grädde och lite vatten. Lät det sjuda upp innan jag smakade av. Behövdes lite mera salt och sedan tillsatte jag en klick gelé och så lite sockerkulör för att få lite finare färg. Lät sjuda på svag värme under lock. Skalade potatis och kokade i saltat vatten och mot slutet av potatiskoket ångkokade jag några buketter broccoli ovanpå potatisen.

Under tiden som potatisen kokade vände jag rulladerna några gånger och slutligen smakade jag av med en skvätt vermoth som gav lite extra kick på såsen.

Serverade rulladerna uppskurna i skivor med såsen, potatisen och broccolibuketterna.