Category Archives: Älgytterlår eller grytbitar

Älgytterlår eller grytbitar

Älgskav med potatispuré och rårörda lingon.

Rotade djupt i frysen och hittade lite grytbitar av älg. Skar i tunna skivor medan köttet var halvtinat, lättare att skära tunt då. Stekte med lök och trattkantareller/trumpetsvamp, som varit torkade som jag nu lade i blöt innan de åkte ner i pannan. Sedan grädde och smaksättning med salt, svart- och rosépeppar, en skvätt sherry. Serverade älgskaven med potatispuré och rårörda lingon!

Älgytterlår eller grytbitar Bog eller högrev av hjort eller älg Fransyska av hjort eller älg Grytbitar grytbitar av älg Högrev/märgpipa ytterlår

Nöt/viltgryta med kastanjechampinjoner och rostade morotsskivor

Mera vintrigt kan man knappast tänka sig, en riktigt mustig gryta som jag gjorde på grytbitar av fransyska från älg. Går lika bra att göra på nöt och av andra styckningsdetaljer som högrev, märgpipa och ytterlår som funkar minst lika bra. Skar köttet i bitar och brynte det i stekpanna i omgångar och hällde över i gryta. Kryddade med salt och vit- och svartpeppar från kvarn samt några mortlade enbär för att trycka fram viltsmaken lite. Rörde också i ett par skedar tomatpuré och pudrade över vetemjöl och rörde runt ordentligt. Spädde med en skvätt rödvin och lite vatten och lät sjuda försiktigt. Kompletterade sedan med stekt lök, grädde och en klick svartvinbärsgele. Lät sjuda tills köttet blivit mört, stekte då kastanjechampinjoner och lade över hälften av champinjonerna i grytan och höll resten på värme. Grytan fick sjuda ytterligare en stund och sedan smakade jag av sältan och tillsatte sist lite balsamvinäger.

Hade skurit morötter, gula, röda och lila, i så tunna skivor på längden jag kunde. Körde i varm ugn med rapsolja och salt tills de fått färg och blivit knappt genomstekta.

Serverade grytan med kokt potatis, champinjonerna och morötterna samt några machésalladsblad och tomat.

Älgytterlår eller grytbitar Bog eller högrev av hjort eller älg Fläskkarré Högrev/märgpipa Rester av biff Rester av skinkstek

Kebabtallrik

Härom kvällen blev det kebabtallrik, hade en halvtinad bit bog från älg som jag skar supertunna skivor av, kryddade med kebabkryddblandning ( som höll på att bli ett riktigt fiasko, hade slut på den bärande kryddan spiskummin. Tur man har snälla grannar; tack Gunnel och Sven.
Stekte de tunna köttbitarna och kryddade med kryddblandningen. Stekte lite för länge märkte jag, de här tunna skivorna behöver bara ner i pannan, kryddas och låta bli lagom genomstekta, sen är de färdiga!
Serverade med pommes i ugn samt sallad av spetskål och tomater. Toppade med en vit kebabsås ( yoghurt, créme fraiche, sweet chilisås, majo och salt och peppar).

Älgytterlår eller grytbitar ytterlår

Söndagsstek av älgytterlår som gått sous vide i 28 timmar

Ytterlår av nöt och vilt är ju oftast ett lite segare kött och lämpar sig därför extra bra att köra sous vide, dvs i vattenbad i låg temperatur och under lång tid. Preparerade köttet med salt och kryddor efter behag och stoppade i en zip plastpåse, stoppade ned påsen i sous videcirkulatorn och förslöt när luften gått ur påsen. Hade kollat lite temperaturtabeller och fastnade för 65 grader som skulle ge ett mediumresultat. När jag gör något liknande nästa gång blir det 60 grader istället för resultatet blev nog mera well-done än medium. Nåväl, köttet fick gå i cirkulatorn i ca 28 timmar och sedan kylde jag ned det snabbt eftersom jag inte skulle servera det just då det var färdigt.

Tog fram påsen med kött och härlig köttsaft från kylen och gjorde en god gräddsås på skyn och serverade köttet lätt uppvärmt med såsen, kokt potatis, sallad och citronpicklade skivor av polkabetor som jag glömde servera till skreiryggen kvällen innan. Hade också rester av ärtor som blev en legym med en klick majonnäs och lite salt. Jag serverade också en stekt korvsnutt som smakprov från mitt korvhantverk tidigare i veckan.