Category Archives: Bog

Bog Bog eller högrev av hjort eller älg Högrev/märgpipa

Chiligryta på älgbog, humus, grönsallad och varma tortillabröd

fullsizeoutput_1f3f

Inte mycket att orda om kanske men chiligrytan gjorde jag av finskurna bitar av bog från älg, lök, vitlök, morötter, spetspaprika och en torkad chilifrukt från egen odling, vågade bara ta en för den är stark som tusan. Fräste, pudrade över med vetemjöl, tillsatte tomatpuré och salt och spädde med Julmust, ja du läste rätt, julmust från förra året fick stå till tjänst till dagens gryta. Tillsatte också lite balsamvinäger och nymalen svartpeppar och ställde grytan med lock i 150 graders ugn i drygt 2 timmar. Tog sedan ut och smakade av – helt perfekt i både smak och konsistens!

Serverade chilin med humus, grönsallad och uppvärmda tortillabröd.

Bog

Hittapågryta med ris och ärtor

Hittapågryta med ris och ärtor

Jag hade en bit framdelskött (bog) av nöt som jag gjorde en gryta av, eller heter det kanske en curry?!

Skar köttet i tärningar om ca 2-3 cm. Brynte dessa i omgångar i en järngryta. Kryddade med salt och svartpeppar från kvarn. Sedan blev det sökande i löklådan i kylen. Blev en rödlök i bitar, en bit purjolök i skivor och ett par vitlöksklyftor som jag mosade sönder med kviven och sedan skar i mindre bitar. Allt fick sedan gå ner i grytan med köttet en stund. Jag hittade en burk med röd currypasta i skåpet, tog ett par msk och klickade ner i grytan och rörde om, satte på locket och lät det småputtra en stund innan jag spädde ut med en burk kokosmjölk. Sedan fick grytan sjuda under lock i ett par timmar då jag slog av värmen på plattan och sedan fick den stå där och svalna utan lock. Eftersom grytan inte skulle ätas direkt hällde jag över i en glasgryta och ställde in i kylen för att sedan ta fram den ett par dagar senare då vi skulle ha den till söndagslunch.

Värmde upp grytan under lock, först några minuter micron och sedan i ugnen på 170 grader.

Kokade jasminris enligt anvisningarna med undantag av att jag tillsatte frysta ärtor mot slutet av riskokningen, medan det fanns lite vatten kvar. Sedan fick riset svälla på eftervärmen och precis innan serveringen rörde jag om så det blev luftigt.

Serverade curryn med riset och ärtorna och bjöd en klick gräddfil, inlagd squach alternativt färsk gurka i skivor till. Bjöd sonen med familj på söndagslunch, glömde fota då så bilden här är en av lunchlådorna som blev över efter lunchen!