Category Archives: Gula ärter

Gula ärter

Ärtsoppa – Västmanlands nya landskapsrätt!

Ärtsoppa

Ikväll var det årsmöte i Slow Food Västerås. Vi höll mötet på Restaurang Säsong i Saluhallen Slakteriet i Västerås och som sig bör, avslutade vi mötet med att äta en jättegod ärtsoppa med fläsk och hemgjord fläskkorv. Det blev ett par pannkakor också. För säkerhets skull en härligt god hallonsylt och vispad grädde till!!

Ärtsoppa är en himla bra middagsrätt, jag rekommenderar givetvis att man lägger ärtorna i blöt och kokar enligt anvisning på ärtpaketet och lägger med en god rimmad fläskbit som kan vara sidfläsk, lägg eller varför inte en bit skinka.

 

Gula ärter Rimmat stekfläsk

Ärtsoppa

Ärtsoppa

 

Hade möte hemma i kväll. Det var Rönnby IBK:s marknadsgrupp som träffades för att bl.a lägga fast planer för ett event i slutet av april. Hade kokat ärtsoppa och bakat kuvertbröd av surdeg. Ärtorna lade jag i blöt igår kväll, likaså satte jag degen till brödet som fick jäsa i vinkylen över natten.

Kokade ärtsoppan enligt anvisningarna på paketet, hade lite rimmad stekfläsk som jag tog undan för ändamålet redan igår innan jag stekte fläsket till löksåsen.

Serverade ärtsoppan med brödet, senap, timjan och mejram och ett glas bubbelvatten till, ingen punsch alltså, höll ju på med idrott! :-))