Category Archives: Skreirygg

Skreirygg Torskrygg

Ugnsbakad skreirygg

Här bjöds det ugnsbakad skreirygg med potatispuré, brynt smör och glaserade gulbetor. Lite kapris och fänkålsdill. De kokta gulbetorna glaserade jag med lite brynt smör, champagnevinäger, salt och nymalen svartpeppar.

Skreirygg Torskrygg

Lättrimmad torskrygg i ”såsiga” rotfrukter och grönsaker

Söndagsmiddag, lättrimmad torskrygg bakad i ugn med lite smör. Serverad med kokta bitar av potatis, gulbetor, morot och broccolistjälkar som när de kokat al’dente fick åka ner i en beschamelsås som jag gjort av en bottenredning med brynt smör. Lite syrad fänkål och riven pepparrot på toppen!

Skreirygg Torskrygg

Ugnsbakad torskrygg, potatispuré, kokta betor och havskräftor

Ibland lägger jag lite extra energi på vardagsmaten, ja varför inte om man har tid och lust. Rimmade portionsbitar av torskrygg genom att salta lätt på bitarna och lät därefter stå och dra i kylen några timmar. Skalade havskräftor och tog vara på stjärtarna och klorna i den mån det gick. Kokade fond på skalen genom att fräsa skal och schalottenlök och sedan späda med vatten, vinäger och några ansjovisfiléer. Lät sjuda 20 minuter och silade därefter av. Reducerade vätskan något och vispade i rumsvarmt smör strax innan serveringen.

Lade en smörklick över varje fiskbit och körde i 160 graders ugn till en innertemperatur av ca 50 grader. Kokade polkabetor, skalade och skar i ätvänliga bitar.

Serverade den ugnsbakade fisken på potatispurén med bitar av betor och havskräftstjärtar runtom och med smörsåsen och lite ärtskott över.

Skreirygg

Stekt skreirygg på ugnsrostade rotsaker med ägg- och ansjovissås.

Kanske ser lite grötigt ut på bild men det smakade väldigt gott. Saltade på fiskbitarna runtom och lät ligga och dra medan jag fixade potatis och rotfrukter i klyftor, lade i ugnsform och rörde runt med olja och så lite flingsalt på toppen. Lät steka i ugnen på 220 graders varmluft till det blev färdigt.

Hade två hårdkokta ägg som jag skalade och hackade tillsammans med några ansjovisfiléer, Stekte fisken i smörolja så den fick lite färg runtom. Tillsatte grädde, de hackade äggen och ansjovisen samt lite spad från ansjovisen och lite skuren dill. Smakade av sältan och lät sedan sjuda försiktigt tills fisken kändes precis genomstekt.

Serverade fisken på de ugnsrostade rotsakerna med ägg- och ansjovissåsen runtom. Avslutade med lite ärtskott på toppen.