Category Archives: Broccoli

Broccoli Kycklingbröst

Majskycklingbröst, broccoligratäng, kokt potatis och mustigaste såsen

Nu blev det riktigt god sås tack vare den fina grönsaksbuljongen jag kokade häromdagen. Förvällde broccoli i bitar, givetvis använde jag skaften också som fick gå i kastrullen med kokande saltat vatten några minuter tidigare än de späda buketterna som har kortare koktid. Slog ihop ett par ägg, en skvätt gräddmjölk, salt och peppar. Lade den avrunna broccolin i en smord form, hällde över äggblandningen och rev lite ost över och gratinerade i 220 graders ugn.

Kryddade kycklingbrösten med salt och fyra kryddor, stekte i smörolja så de fick fin färg, vred ner värmen och hällde över grönsaksbuljong, och lät sjuda lätt tills kycklingbrösten blev färdiga, tog ur brösten och höll värma. Smaksatte buljongen med salt och en skvätt röd balsamvinäger, redda av med majsstärkelse utrört i kallt vatten så det blev en lagom simmig skysås.

Serverade kycklingbrösten skurna i skivor med broccoligratängen, ett par potatisar och den härligt mustiga såsen.

Broccoli Morötter Skärbönor

Ängamat på mitt vis

Köttfri middag idag. Gjorde min variant av ängamat genom att fräsa bitar av morötter och skärbönor i lite smörolja, tillsätta vetemjöl och därefter buljong (jag jade fläskbuljong på lager i kylen men det går givetvis lika bra med annan buljong på tärning eller flaska). Rörde ned lite gräddmjölk och smakade av med salt, nymalen vitpeppar och så en skvätt vitvinsvinäger. Sist lade jag ner broccolibuketter som fick sjuda med en liten stund så de inte blev överkokta.

Serverade soppan med surdegsbröd, ost och mineralvatten.

Broccoli Falukorv

Riktigt god falukorv med broccoligratäng och sallad

Riktigt god falukorv med broccoligratäng

Nu var korvdags igen, den här gången med en riktigt köttig och god falukorv.

Förvällde broccolin, även stammen som jag skar i tunna bitar, i saltat vatten. Slog ihop ett ägg med lite grädde och vatten, saltade och pepprade.  Lade den förvällda broccolin i en smord ugnsform, slog över ägg- och gräddblandningen och ställde i 200 graders varmluftsugn i ca 25 minuter eller till gratängen stelnat till. Stekte falukorven i skivor.

Serverade den stekta falukorven med broccoligratängen och lite sallad som var kvar från lunchen (sallad, tomat, blandade bönor, gul lök blandat med sesamolja, saften av en halv apelsin, salt, peppar och riven vitlök).

Broccoli Serranoskinka eller parmaskinka

Lättkokt broccoli med ugnsvärmd serranoskinka

Lättkokt broccoli

Nästan GI, är inte så insatt i de olika dieterna, men det här var finemang!

Hade ätit en rejäl lunch så kvällsmaten skulle bli något lättare. Hade ett stort fint broccolihuvud och lite serranoskinka i kylen som fick bli kvällens näringstillskott. Kokade broccolin i buketter i saltat vatten en kort stund, hällde av kokvattnet och lade en klick smör i kastrullen och skakade runt så smöret smälte ner över all broccoli. Under tiden lade jag några skivor serranoskinka på bakplåtspapper i 100 graders varmluftsugn och bakade av i ca 10 minuter.

Seeverade sedan som plockmat tillsammans med en liten ostbricka och ett gott rödvin, där sprack väl GI kan jag tänka!