Category Archives: Nötfärs av högrev

Nötfärs Nötfärs av högrev

1 kg prima nötfärs

Det här är är inget märkvärdigt direkt utan bara ett tips på hur man kan variera ett paket prima köttfärs från frysen som var på ett kilo. Gör man en rätt på hela paketet får man antingen frysa in igen eller också äta samma mat i en hel vecka. Delade upp färsen i tre lika delar, och..

Av den första delen blev det två rejäla hamburgare med goda tillbehör, här använde jag färsen naturell och tillsatte endast ca 2% salt och blandade om ordentligt och lät stå i kylen ett par timmar innan jag stekte burgarna.

Av den andra blev det köttfärssås med lök, tomatpuré, krossade tomater och smaksatt med salt och svartpeppar samt en skvätt röd balsamvinäger. Koka länge!

Den tredje gjorde jag pannbiffar av som jag serverade med potatispuré, karamelliserad lök och vitvinsstekta morotsstavar. Här blandade jag ut färsen med ägg, ströbröd och gräddmjölk samt salt och peppar förstås.

Nötfärs Nötfärs av högrev

Pasta med curryfärs

IMG_2065

Pasta och köttfärs behöver inte alltid betyda pasta bolognese. Jag gillar curry och tänkte att en färs med curry kunde bli en god variant att servera till pasta. Hade en ganska grovmalen nötfärs av oxbringa som jag malt själv och därför behövde färsen fräsa ett bra tag för att bli mör. Fräste alltså färsen med hackad lök och vitlök, tillsatte curry, torkad svamp som jag först blötlagt och skurit i bitar, salt och svartpeppar från kvarn. Spädde med grädde och lät sjuda lätt under lock i 30-40 minuter. Spädde med lite mera grädde mot slutet.

Serverade den goda röran till nykokt pasta, plockade basilikablad och riven Västertbottenost.

 

Nötfärs av högrev Rester av färsbiffar

Rester av färsbiff med pasta och mangold

Rester av färsbiff

Ett par ensamma färsbiffar i kylen kan man lätt piffa till. En god lunch som man inte kan identifiera som rester.

Värmde färsbiffarna i lite smörolja på svag värme. Kokade lite färsk pasta i saltat vatten, hällde över pastan i en sil, ställde tillbaka kastrullen på spisen och smälte lite frusen förvälld mangold i smörolja. Spädde med grädde och smakade av med salt, vitpeppar från kvarn och riven muskot. Vände ned den avrunna pastan och värmde upp den i den lättstuvade mangolden.

Serverade pastan och mangolden med färsbiff och riven hårdost.

Nötfärs av högrev

Färsspett med ugnsstekt potatis och yoghurtsås

yoghurtspett med ugnsstekt potatis

Hade gäster i fredags, då bjöd vi på minihamburgare till förrätt som jag gjorde på färs av högrev. Hade halva paketet kvar i kylen och då fick det bli färsspett med tusch av orienten, dvs kryddad med spiskummin.

Blandade färsen med salt, svartpeppar och mald spiskummin. Formade färsen till avlånga rullar som jag trädde upp på träspett. Kryddade spetten med lite mera svartpeppar och ställde att vila i kylen någon timme. Tvättade några potatisar och skar dessa så att det blev som kantiga kuber, dvs skar bort alla rundade sidor. Vände potatiskuberna i olivolja i ugnsform och lade de bortskurna ”potatissnuttarna” i ena sidan av ugnsformen med lite olivolja ovanpå. Saltade med flingsalt och körde en dryg timma i 215 graders ugn. Vände kuberna efter halva tiden.

Serverade sedan de stekta färsspetten med den ugnsbakade potatisen, kuben nästan som bakad potatis och snuttarna som chips! Sallad, tomat, yoghurtsås (yoghurt, hamburgerdressing, chilisås och lite majonnäs), skivad rödlök och persilja och lite mera malen spiskummin kompletterade tallriken!