Category Archives: Ägg

Pasta Rester av köttfärsröra eller sås

Lasagne med rester av köttfärssås

Hade en liten pyts med köttfärssås i kylen, kan inte förfaras tycker jag. Gjorde en bechamelsås som jag smaksatte med ost och riven muskotnöt – så salt och peppar förstås. Tillsatte den kalla köttfärssåsen och värmde upp. Vattnade ur skivor av zucchini med lite salt och lät ligga en stund på hushållspapper. Varvade såsen, lasagneplattor och zucchiniskivor i en ugnsform. Sås underst och överst. Rev ost över och körde i knappt 200 graders ugn i ca 1 timma.

Isterband Pasta

Tagliatelle med fräst isterband och ostsås

Invigde min pastamaskin idag som jag fick i födelsedagspresent för en tid sedan. Gjorde tagliatelle som jag kombinerade med en lite udda detalj, nämligen isterband som jag skinnade av och fräste i stekpannan. Till det en ostsås och ugnsbakade tomater och minipaprika. Rätt hygglig kombo, dock måste jag förbättra tekniken med pastan, den ville klumpa ihop sig när jag kört den genom tagliatellevalsen.

Pasta Rester av inkokta laxfiskar

Laxfyllda tortelli, brynt smör i krondill med tryffelmajonnäs.

Man är väl lite galen, funderade på hur jag skulle ta vara på rester av inkokt, eller rättare sagt sousviddad laxöring som jag hade i kylen. Tänkte pasta men hade inget annat än spagetti hemma och tyckte inte att det skulle passa. Sagt och gjort i värmen, knådade ihop en pastadeg, plastade in och lade i kylen en stund. Under tiden mosade jag det kalla laxköttet och blandade med en sked grekisk yoghurt och en sked majonnäs. Laxen var viddad med krondill och var rätt salt så någon ytterligare krydda behövdes inte i laxsmeten.

Tog ut degen från kylen, delade i mindre bitar och kavlade – kavlade – och kavlade så tunt jag kunde, phuuu, måste nog skaffa mig en pastamaskin! Stansade ut rundlar, lade fyllning på hälften av rundlarna, fuktade runt fyllningen med vatten och lade på den andra rundeln och tryckte till mot kanterna, sedan tryckte jag med en gaffel runtom så det verkligen blev tätt. Kavlade och gjorde färdigt efter hand och lade på lätt mjölat underlag.

Eftersom jag tänkte gå vidare med krondillsmaken från laxen lät jag smör bryna på medelvärme tillsammans med ett par dillkronor. Kokade sedan pastan i saltat vatten, kände på den lite då och då, tror den fick sjuda ca 8-10 minuter (var ju inte så tunna som de blir om man använder pastamaskin och då blir ju koktiden kortare). Serverade den nykokta tortellin (heter tydligen tortelli, var tvungen att googla vad såna här runda tefat heter på pastaspråk) med det brynta smöret, nyriven parmesan, dillfrön och hemgjord tryffelmajonnäs med lite svart tryffel på toppen.

Avslutade lördagsmiddagen med lite (mycket) sött. Färdigköpt baklava med en klick grekisk yoghurt smaksatt med limesest och aningen pressad saft av limen.

Karljohansvamp Pasta

Spagetti, tomatsås med Karl Johan och riven parmesan.

Ja det blev ju faktiskt vegetarisk för en gång skull. Fräste finskuren lök och vitlök med bitar av Karl Johansvamp i rejält med god olivolja. Svampen var torkad så jag hade blötlagt den i 10 minuter innan jag skar den. Tillsatte sedan färska finskurna tomater, smakade av med svartpeppar, salt och en skvätt balsamvinäger. Lät sjuda under lock en timme ungefär.