Category Archives: Äpple

Äpple

Äppelsoppa med vaniljpanacotta

Äppelsoppa med vaniljpannacotta

Här kommer desserten till raviolin (förrätt), lammläggen (varmrätt), en fräsch äppelsoppa med vaniljpannacotta som jag förberett och gjort iordning redan på förmiddagen.

Skalade Ingrid Marie-äpplen och tog bort kärnhusen. Skar i tärningar och sjöd i socker och vatten med en kanelstång tills äppelbitarna mjuknat något. Här kan man tillsätta lite pressad citron om man vill.  Drog kastrullen åt sidan och redde av med lite potatismjöl utrört i kallt vatten. Lät det hela få ett uppkok igen och ställde sedan att svalna.

Lade 3 gelantinblad i kallt vatten. Kokade gräddmjölk (totalt ca 5 dl) med socker och vaniljstång och urskrapade frön från vaniljstången ett par tre minuter. Har man ingen vaniljstång kan man ersätta med vaniljsocker eller essens. Drog kastrullen från plattan och kramade ur gelantinbladen och rörde ned dessa i gräddmjölken. Hällde upp i små portionsformar och ställde kallt att stelna.

Vid serveringen skedade jag först upp den kalla äppelsoppan i djupa tallrikar. Skar loss vaniljpannacottan med kniv runt kanten på varje form och stjälpte upp på tallriken. Har ett ekologiskt sockerströssel smaksatt med mynta och lakrits som jag strösslade på toppen.