Category Archives: Svärdfisk

Nötfärs Svärdfisk

Tvårätters lunch med gott och blandat – svärdfisk och köttbullar!

  

När jag inte är på hemmaplan utan i varmare länder inspireras jag att laga lite annan mat än vad jag gör hemma. Dels är det väl för råvarans skull men även atmosfären gör sitt till. Köpte två centimertjocka skivor svärdfisk i fiskdisken, en fröjd att se expediten skära de tunna skivorna med jättekniven!

Delade svärdfiskkivorna i bitar, kryddade med salt och vitpeppar och stekte lätt på båda sidor i smör och olja. Hade gjort en marinad av olivolja, ättika, salt, socker, gul lök, fransk senap och kryddat med kapris och spad från den inlagda kaprisen. Hade också några inlagda oliver som jag kärnade ur och skar i bitar till marinaden, vred till sist ett par varv men svartpepparkvarnen över innan jag lade ned de nystekta fiskskivorna i marinaden. Såg till att ösa medan de stod på bänken och svalnade och vände runt bitarna så allt fick kontakt med marinaden. Förvarande sedan ett par dagar i kylen och innan serveringen värmde jag upp till ljummet i micron och dekorerade med lite machesallad.

Blandade nötfärsen som till vanliga köttbullar, kryddade dessutom med spiskummin och riven muskotnöt. Stekte som vanligt och lade i skål vid sidan. Smälte socker i botten på stekpannan, tillsatte balsamvinäger, passerad tomat, soja och en liten skvätt vatten. Kryddade med mortlade korianderfrön och lät sjuda så allt socker smält in i såsen. Smakade av så jag fick den rätta balansen mellan syra, sälta och sötma. Tillsatte så köttbullarna som fick en uppvärmning i tomatsåsen.

Som tillbehör serverade jag couscous som fått svälla i kycklingbuljong och lite chili, typ Tabasco! Små tomathalvor fick lysa upp anrättningen.