Category Archives: Vaktel

Vaktel

Stekt vaktel med citronpotatis

stekt vaktel med citronpotatis

Vaktel är en liten hönsfågel, inte särskilt mycket mat på men kan vara festligt att servera som enportionsfågel!

Reseptet på citronpotatis hittade jag på nätet, en kul och fräscht tillbehör som säkert kommer att dyka upp på vårt bord igen, men då ska jag förvarna min kära hustru så hon inte, som den här gången, tog en bit av något som såg ut som en stekt potatisbit men som var en citronklyfta – surt sa räven!

Potatisen: Kokade klyftor av av fast potatis i saltat vatten tillsammans med klyftor av en halv (ekologisk och tvättad) citron i knappt 10 minuter. Hällde av kokvattnet, slängde citronklyftorna och lät potatisen svalna. Smörstekte sedan potatisklyftorna med klyftor av den andra citronhalvan tills de fick fin färg och var genomstekta. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar.

Vaktlarna: Klippte bort ryggbenet och vek ut fågelkroppen, kryddade med salt och nymalen svartpeppar och brynte i smörolja i het panna på båda sidor. Lade över de brynta fåglarna i en ugnsform, sköljde ur stekpannan med en skvätt vatten som också fick gå i ugnsformen och sedan ställde jag in formen i 180 graders ugn i ca 10-15 minuter.

Lät fåglarna vila en stund under folie, smakade av stekskyn med salt och peppar och ett par klickar smör. Serverade vaktlarna med de smörstekta potatis- och citronklyftorna, skysåsen samt ett par tomatklyftor. Det hade nog varit gott med några lättkokta gröna bönor till, men hade inga sådana till hands.