Category Archives: Grytbitar av vildsvin

Grytbitar grytbitar av älg Grytbitar av kronhjort Grytbitar av vildsvin

Chili med ris och grönsallad

IMG_1812

Numera heter det chili, en gryta alltså, gärna med lite tryck i. Hade grytbitar av kronhjort som jag skar i tärningar och stekte i smörolja, lade åt sidan och fräste finskuren lök, vitlök, en grön chilifrukt och rotselleri. Lade tillbaka köttet i grytan, kryddade med salt, nymalen svartpeppar, lite malen spiskummin och oregano, en klick tomatpuré och lite köttfond. Tillsatte sedan vätska så det precis täckte kött och grönsaker. Jag valde lite udda vätska, en liten flaska exotiska frukter med rom! Lät sedan sjuda under lock drygt ett par timmar eller tills köttet kändes mört och fint. Kompletterade sist med små linser som fick sjuda med chilin i 5 – 10 minuter.

Serverade chilin med ris, en grönsallad och lite smulad lagrad ost över.

Grytbitar av vildsvin

Gräddig vildsvinsgryta

Gräddig vildsvinsgryta

Jag är med i ett jaktlag där vi jagar älg, kronhjort, rådjur och vildsvin. Jag har aldrig själv skjutit något vildsvin, bara bommat en gång. Däremot har jag bra jaktkompisar som nyligen försåg mig med ett vildsvin som gav ca 30 kg färdigstyckat kött. Så nu kommer det något vildsvinsrecept då och då här framöver.

Jag börjar med lite grytbitar som jag stekte i smörolja tillsammans med en gul lök i bitar, morotsbitar, några enbär och svartpepparkorn och salt. När kött och lök fått färg strödde jag över lite vetemjöl och rörde om. Tillsatte lite ketchup och curry och därefter ett par dl grädde. Kokade upp och spädde med lite buljong för rätt konsistens. Lät sedan grytan småsjuda i ca 1,5 timme. Smakade av med kryddor och lite syra.

Serverade den gräddiga grytan med kokt potatis, mangold och tomatklyftor samt ättiksgurka, ni vet en sån där med 1 del ättika, 2 delar socker och 2 delar vatten, den tredje delen vatten står gurkan själv för. Jag har oftast i lite hackad persilja och några varv med vitpepparkvarnen i gurklagen också! Dekorerade med lingon från frysen!