Category Archives: Hummer

Älgfilé Hummer Oxfilé

Surf & Turf

Del 2 av lördagens lååånglunch.

Surf & Turf har jag med här i bloggen sen tidigare men den tål att upprepas. Den här gången fick hummern sällskap av älgfilé. Halstrade hummerhalvorna såhär: bredde på lite pepparrotssmör på köttsidan och körde sedan med brännare så de rostades lätt och blev så där nötigt goda i smaken.

Kryddade med salt och peppar och helstekte älgfilé som sedan fick gå färdigt i ugnen till 60 graders innertemperatur, lät vila under folie och sedan skivas upp och serveras till hummern med en rejäl klick kryddsmör, potatiskaka och några smörstekta lila morotsstavar.

Biff Hummer

Surf & Turf

IMG_1498

Lyxbetonad söndagslunch med hela familjen. På 60-talet myntades surf and turf på restauranger på både väst- och östkusten i USA. Kom så småningom över till oss här i Sverige men det var inget för oss då, budgeten tillät inte såna utsvävningar, blev ofta varma mackor om det skulle vara lite festligt! 🙂

När vi nu skulle fira min födelsedag i efterskott villa jag gärna överraska med en lyxbetonad lunch. Handlade både hummer och hängmörad biff. Skar biffen i 2-cm skivor, blev nog 200-grammare tror jag, som först fick ligga i rumstemperatur en timme. Kryddade med salt och cajunkryddblandning. Grillade köttet knappt medium och ställde i 50 graders ugn på varmhållning. Förfriterade skurna potatisstavar tills de mjuknat något i medelvarm olja. Delade humrarna och knäckte klorna med en nötknäppare. Gjorde två kalla såser som jag serverade bredvid, en sås av majonnäs, turkisk yoghurt smaksatt med mango chutney och den andra på samma grund men smaksatt med chilisås. Precis innan serveringen friterade jag pompen i het olja, halstrade hummerhalvorna på varm grill.

Serverade köttet och hummern med den nyfriterade pompen på tallrikarna och såserna vid sidan om. Gött!

Hummer

Tagliatelle med hummer

Hummerfond Tagliatelle med hummer

Här är det ingen snuskhummer utan en helt delikat kombination som jag verkligen kan rekommendera. En av mina starkaste matminnen är just en pastarätt med hummer som vi åt på Sicilien för många år sedan. Sedan dess är det här ett, om inte årligen, återkommande försök att få till något liknande som vi åt där för sisådär en 20 år sedan!

Började med att skala den färska hummern och frilägga köttet i stjärten och klorna så helt som möjligt och lade på ett fat i kylen. Bröt sönder skal och resten av hummern i bitar som jag lade tillsammans med morot, rotselleri, rödlök och en vitlöksklyfta, lagerblad och några pepparkorn i ugnsform. Hällde över lite rapsolja och rostade i het ugn tills allt fick färg och började dofta nötigt bränt. Hällde över det rostade i en kastrull, sköljde formen med vatten och hällde över i kastrullen. Lät sedan sjuda 15-20 minuter innan jag silade ifrån skalrester och grönsaker som nu hade gjort sitt. Reducerade buljongen, spädde med en skvätt torr sherry och lät koka ner tills det bara återstod en knapp centimeter vätska i botten på kastrullen. Tillsatte grädde som fick sjuda ihop något innan jag smakade av med salt och vitpeppar från kvarn. Höll det sedan på svag värme.

Kokade pastan, jag hade Paolos tagliatelle som jag tycker är lite mera matiga och har mera tuggmotstånd än många andra sorter. Silade av pastan och hällde tillbaka i kastrullen där jag också hällde över den härliga gräddsåsen, lite hackad persilja ioch vände runt så all pasta fick ta åt sig av såsen.

Serverade pastan i såsen och det fina hummerköttet med lite persilja överst. Det här är ju en riktigt fräsch nyårsrätt eller varför inte till trettondagsafton då priset för hummern är mera plånboksvänlig!