Category Archives: Siklöja

Siklöja

Rökt siklöja på knäckemacka

Rökt siklöja på knäckemacka

I veckan var jag till ”min” fiskare här utanför Västerås. I samband med det fick jag också ett litet smakprov av löjrom som han gjort iordning för husbehov. Riktigt fin rom, god och med lagom sälta och en liten egen tvist i jämförelse med löjrommen från Kalix och Vänern. För det optimala tillvaratagande av sjöns resurser kan man inte bara slänga siklöjorna när rommen är klämd utan den går utmärkt att ta vara på och laga till ungefär som strömming. Jag fick en rejäl påse med mig hem från fiskarn som jag delade upp i några mindre påsar och frös in.

Tog fram en påse och tinade, blandade en saltlag med ca 7% sälta och lade de urtagna och väl sköljda siklöjorna i lagen. Lät stå kallt över natten och tog upp och torkade medan jag förberedda röklådan (ABU-röken). Rökte sedan siklöjorna i ca 15 minuter enligt anvisningar för röklådan. Lät svalna och packade sedan in de rökta fiskarna i plastpåse för kylen.

När jag sedan skulle rensa och dra skinnet av de rökta fiskarna värmde jag dem lätt så rensningen gick lättare. Lade sedan de skinn- och benfria bitarna på små knäckebrödsbitar med lite tunt skivad purjolök över. Jag måste erkänna att öl och snaps passade väldigt bra till den här knäckemackan!