Category Archives: Lövbiff

Lövbiff ytterlår ytterlår av vilt

En slags sjömansbiff

IMG_2049

Köttets lustar har återvänt, en bit av ytterlåret från hjortkalven hade jag kvar i kylen. Skar biten i skivor och brynte i smörolja i panna på spisen. Saltade och vred ett par varv med svartpepparkvarnen över köttet. Lade över på en tallrik, och stekte tunt skivade potatisar, lök och lite grönkål från kökslandet (Obs! ingen squash idag). Strödde över lite grönsaksbuljong och lade ned det brynta köttskivorna som jag blandade upp med potatisen och det andra i pannan. Hällde så på lite vatten och lät sjuda under lock i ca 20 minuter eller tills potatisen och löken mjuknat.

Serverade ”sjömansbiffen” med sallad av färsk vitkål, tomater och lite balsamicosirap över och en klick gelé.

Lövbiff

Hjortrullader med sås, potatis, morötter och snabbsaltad gurka

IMG_1397

Mycket rullader nu, hade ytterlår från kronhjort som jag skar tunt och bankade ut på en skärbräda. Saltade och pepprade med nymalen svartpeppar, bredde grov senap på och lade en bit snabbsaltad gurka och en ostbit på varje skiva. Rullade ihop och fäste med tandpetare. Saltade och pepprade rulladerna runtom och vände i vetemjöl och brynte i smörolja i stekpanna några stycken åt gången. Lade över i en ugnsform efterhand, slog på vatten så det nästan täckte och körde i 175 graders ugn tills rulladerna kändes möra (tog drygt 1,5 timmar men beror helt och hållet på vilket kött man har, känn efter med en provsticka då och då). Så här långt var rulladerna förberedda sedan någon dag tillbaka. När det var middagsdags var det bara att värma i ugnen medan jag kokade potatisen och de fina färska morötterna som jag hade delat på längden.

Serverade rulladerna med skysåsen från ugnsformen med nykokt potatis och morötter. Också lite snabbsaltad Västeråsgurka förstås.

Lövbiff Lövbiff av vilt

Sjömansbiff

Sjömansbiff Sjömansbiff1

Vet inte riktigt varför det heter sjömansbiff men troligen är det återigen det där med det praktiska att tillreda hela måltiden i en form, fanns ju inte så stora utrymmen i byssan till sjöss!

Jag hade lövbiff av hjort, det går precis lika bra med vanlig lövbiff av nöt. Delade lövbiffarna i mindre bitar, ca 5×5 cm. Saltade och vred några varv med vitpepparkvarnen på båda sidor av köttskivorna och vände i vetemjöl. Stekte lätt i smörolja på båda sidor och lade sen över i en tallrik så länge. Skar rödlök och potatis i tunna skivor och stekte i smörolja och saltade och pepprade lite. Varvade potatis och lök i en smord ugnsform med de stekta köttbitarna så jag fick potatis och lök underst och överst. Hällde vatten i stekpannan och kokade av de goda smackarna som satt där. Smakade av med lite salt och en skvätt röd balsamvinäger. Hällde över skyn i ugnsformen och stekte i 200 graders ugn i ca 45 minuter eller tills potatisen blev klar.

Serverade sjömansbiffen med saltad Västeråsgurka och lite ärtskott över.

Fransyska av hjort eller älg Lövbiff

Rullader på hjortfransyska

Rullader på hjortfransyska

Som jag berättat tidigare har jag förmånen att komma över viltkött genom mitt jaktlag. Den här gången var det fransyska av kronhjort som jag skurit i lövbiffskivor när vi styckade det. Det här passar ju att göra på nöt eller älg också.

Tryckte ut köttet på skärbrädan, skivorna var nästan delade i två muskelbitar så jag tänkte att det var bäst att ”armera” rulladerna med en halv skiva rökt fläsk. Men först saltade och pepprade jag köttet och bredde på lite fransk osötad senap, lade sedan på den rökta fläskskivan och ovanpå en liten bit inlagd soltorkad tomat. Rullade sedan ihop och fäste med en trästicka. Kryddade med salt och peppar runtom rulladerna och vände dem sedan i vetemjöl innan jag lät dem bryna i smörolja i en stekgryta. Vände dem i grytan så de blev brynta runtom. Hackade en charlottenlök som fick steka med rulladerna en stund och sedan hällde jag på grädde och lite vatten. Lät det sjuda upp innan jag smakade av. Behövdes lite mera salt och sedan tillsatte jag en klick gelé och så lite sockerkulör för att få lite finare färg. Lät sjuda på svag värme under lock. Skalade potatis och kokade i saltat vatten och mot slutet av potatiskoket ångkokade jag några buketter broccoli ovanpå potatisen.

Under tiden som potatisen kokade vände jag rulladerna några gånger och slutligen smakade jag av med en skvätt vermoth som gav lite extra kick på såsen.

Serverade rulladerna uppskurna i skivor med såsen, potatisen och broccolibuketterna.