Category Archives: Rester av bräserad oxsvans

Rester av bräserad oxsvans Rester av kalvstek Rester av skinkstek Rester av stekt eller kokt kött Rester av stekt fläskkarré

Lapskojs

Det här är en gammal rätt som förekommer i olika varianter i hela norra Europa. Lite bastant är den allt så man kanske inte ska ha rätten på bordet alltför ofta om man inte har ett fysisk hårt dagligt arbete.

Den svenska varianten av lapskojs görs i regel av potatismos och rester av något långkok av gris- eller nötkött. Den här gången var det riktigt restbetonat, nämligen älgstek med skysås från vinterns fröjder i frysen. Den var sådär riktigt sönderstekt så den föll isär. Åt den som stek här om dagen men kände att den var alltför mör, därför blev det lapskojs av resten av resterna. Inte nog med det, hade en påse gammelpotatis i kylen som fått ordentligt med groddar, av dem fick det bli potatismos. Värmde köttet med lite av skysåsen, kryddade på den och drog isär köttskivorna med hjälp av ett par gafflar. Blandade ner i moset och smakade av med salt och peppar. Serverade med inlagda rödbetor.

Rester av bräserad oxsvans

Chili på rester av oxsvans

Det här blev en het lunchrätt av resterna från den bräserade oxsvansen. Hade redan plockat av köttet från resterna av de bräserade oxsvansbitarna medan de var ljumna, går ju mycket lättare då än om de är kylskåpskalla. Hällde helt enkelt ner köttresterna tillsammans med en burk avrunna och sköljda kikärtor i en kastrull, går ju bra med vilka bönor som helst. Tillsatte chilistyrka efter behag och smakade av och lät sjuda en stund så smakerna fick gå ihop. Serverade med färsk gurka och tomat. Det här kan man givetvis göra på vilket restkött som helst som har kokats länge så det nästan kokat sönder. Lätt och gott till både lunch och middag, gärna med ett gott bröd till.