Category Archives: Rimmad fläsklägg

Rimmad fläsklägg

Kokt rimmad fläsklägg med potatis- och rotfruktsmos

img_2154

Rotfrukternas tid är nu, både billiga och läckra! Köpte en bit ben-och svålfri rimmad fläsklägg som jag kokade med lök, kryddor och en nypa salt i ett par timmar, lät den sedan svalna i kokspadet. Kokade potatis, kålrot och palsternacka (eller ta andra blandade rotfrukter du har hemma) i en del av kokspadet från fläskläggen. Mosade sedan rotfrukterna och spädde med lite kokspad, en klick smör, salt och nymalen vitpeppar.

Serverade den uppvärmda fläskläggen i skivor till moset med ett par skedar kokspad och en klick senap. Lite babyspenat och tomatskivor fräschar ju upp den här goda höstmaten, funkade trots att det var nästan 20 grader varmt idag!

 

Rimmad fläsklägg

Griljerad fläsklägg, ugnspotatis och sallad

IMG_1878

Ingen sommarmat precis men å andra sidan var det inget sommarväder idag så därför passade jag på att ta vara på ett par bitar förkokta rimmade fläskläggsbitar som jag hade i kylen. Lade bitarna i en ugnsform och körde i 220 graders varmluft tillsammans med små kokta delikatesspotatisar som jag hade lite olja på . Mot slutet skedade jag över en glaze gjord på sirap, soja och nymalen svartpeppar.

Serverade den griljerade fläskläggen med potatisen, sallad, tomat och en sked av den kalla såsen av yoghurt, majonnäs och gräslök som jag hade kvar sedan gårdagens middag.

Rimmad fläsklägg Rimmat bogfläsk

Aladåb på rimmad grisbog, ugnsstekt potatis och grönsallad

IMG_1437

Lite nördvarning är det allt men jag tycker det här är så himla gott, kan kryddas efter behag. Sjöd den rimmade bogen ett par timmar i vatten med lite salt, svartpepparkorn, lagerblad, en morot och lite lök. Lät sedan köttet svalna i lagen. Tog upp köttet och skar i mindre oregelbundna bitar, reducerade lite av koklagen och lade ett par gelatinblad i blöt. Rostade svartpepparkorn, fänkålsfrön och några pistagenötter i torr stekpanna. Mortlade de rostade smaksättarna och blandade med de skurna köttbitarna och packade i en form. Lade i de blötlagda gelatinbladen i den kokande lagen och rörde om. Hällde över lagen i formen med köttet. Lät sedan svalna, först i rumstemperatur och sedan i kylen.

Dagen efter serverade jag den uppskurna aladåben med ugnsstekt skivad potatis, sallad, snabbsaltad gurka och tomatklyftor samt en klick majonnäs. Aladåben är en riktig höjdare på hård macka också förresten.

Rimmad fläsklägg

Långkokt honungsglaserad fläsklägg, förvälld vitkål och rotselleripuré

Långkokt honungsglaserad fläsklägg

Långkok kan man som bekant förbereda långt tidigare så matlagningen när man skall äta behöver inte alls ta särskilt lång tid. Nu hade jag alltså en rimmad fläsklägg som jag hade kokat mör och fin tidigare och förvarat i kokspadet i kylen. Är väldigt förtjust i fläsklägg, menar att köttet, när svål och fett är borttaget är det mest välsmakande som går att få från grisen.

Värmde upp fläskläggen något i spadet så den gick att hantera, dvs skära bort sväll och fett och frilägga köttet från benen. När det var gjort blandade jag en glaze av soja, honung, saften från en apelsin och en sked apelsinmarmelad. Lade fläskköttet i en smord ugnsform, skedade över glazen och och ställde i 175 graders ugn. Öste då och då.

Kokade ett rotsellerihuvud som jag först skalat och skurit i bitar. Använde kokspadet från fläskläggen att koka rotsellerin i tillsammans med lite mjölk, smör och salt. När sellerin var mjuk hällde jag av kokspadet och mosade och smaksatte med en sked bregott och lite salt och vitpeppar från kvarn.

Förvällde ett par bitar färsk vitkål i saltat vatten så mycket att det fortfarande var lite tuggmotstånd i kålen. Tog upp kålen med hålslev och lät rinna av. Innan serveringen brände jag lite på ovansidan av kålen med en gasolbrännare, blir lite spännande smakbrytning av det.

Serverade kålen, det glaserade fläsket och en klick rotsellerimos och några tomatklyftor på varje tallrik. Skedade sist över spad från ugnsformen