Category Archives: Lammbog

Lammbog

Lammbog i dillsås

Från frysen igen, en liten fin lammbog som jag tinade och kokade upp i vatten, skummade, tillsatte salt, pepparkorn, lagerblad, morot, palsternacka, lök och en bit rödkål – det var dumt, resulterade att buljongen blev röd och därmed fick såsen en skumt rosa färg. Lät i vart fall sjuda i ca 1,5 Tim. Silade av den röda buljongen och reducerade till hälften. Gjorde en bottenredning, tillsatte buljong och lite grädde samt colorit så färgen såg lite bättre ut innan jag smakade av med vinäger, socker och dill. Serverade med kokt potatis och morötter.


Lammbog Lammskuldra

Kokt lammbog med dillsås

Riktigt god söndagslunch, ett bogblad av lamm som fick sjuda tills det lossnade fint från benet i vatten med bitar av gul lök och morot, salt, svart- och vitpepparkorn samt lagerblad. Reducerade buljongen och silade sedan av den. Gjorde en bottenredning och spädde med buljongen och smakade av med ättika och socker samt rejält med skuren dill. Plockade det avsvalnade köttet från benet och skar det i skivor/bitar, lade i såsen så allt fick bli varmt igen.

Serverade köttet med såsen, nykokt potatis och morötter samt lite ättiksgurka till och ärtskott på toppen.

Lammbog Morötter Palsternacka Potatis

Långbakad lammskuldra i buljong med lök och rotfrukter

Jag hade en lammbog med ben i frysen som jag tinade upp i kallt vatten. Torkade av och kryddade med persilade, vitlökspulver och salt. Lade i ugnsform och ringlade över lite olivolja och toppade med några kvistar timjan. Ställde i mitten av ugnen på 110 grader och körde nästan hela dagen. Mot slutet drog jag på lite mera värme för färgens skull.
Skar morot, potatis, palsternacka och röd lök i bitar, lät allt fräsa lätt i smörolja utan att ta färg, tillsatte lite vatten, äppelmust och en tärning grönsaksbuljong och ett lagerblad. Plockade isär köttet från benen och lade benen i rotfruktskoket som fick sjuda under lock tills rotfrukterna mjuknat något. Plockade upp benen, smakade av med vinäger, nymalen svartpeppar. Tillsatte mangold och tomater skurna i bitar som fick ett uppkok tillsammans det plockade köttet som också åkte i för att bli varmt.
Serverade på varma tallrikar och lite fylligt rödvin till.

Lammbog

Lammbog med potatisgratäng

V7tyo0TLg9tCK8XsiWEvS5wz2567JreRXmFQAshZDCc

Hittade färsk benfri lammbog från Gotland när jag handlade i torsdags. Putsade bogen fri från det mesta synliga fettet. Kryddade med en blandning av salt, rosmarin och vitlökspulver. Stekte i 125 grader i ugnen under nästan 3 timmar. Fick stå på eftervärme i ugnen också. Gjorde en traditionella potatisgratäng som fick gå i 200 graders varmluft. Mot slutet ställde jag in lammbogen, som jag slagit en skvätt vatten över och lagt i några körsbärstomater i formen.

Serverade köttet uppskuret i skivor med gratäng, tomater och sky!