Category Archives: Vildsvinsskinka

Vildsvinsskinka

Flatgrillad vildsvinsskinka i tunnbröd.

Dök ner i den kära frysen här om dagen och vad hittade man där, jo en liten vildsvinsskinka med ben. Tinade upp den och benade ur och skar och vek ut så det blev ett ca 5 cm platt klöttstycke. Gjorde en rubb av flingsalt och kryddor, en blandning av torra kryddor som jag gillar och som passar bra till fläskkött; mortlade fänkålsfrön och korianderfrön, riven pommeransskal, socker. vitlökspulver och persilade. Gnodde in rubben i köttet runtom och lät ligga i folie i rumstemperatur någon timme. Grillade sen i den gamla Webern på indirekt värme, ca 130-140 grader, tills köttet kom upp i en innertemperatur av drygt 60 grader. Vände köttet ett par gånger också under tiden.

Hade en glaze i kylen sedan tidigare grilläventyr som var tomatbaserad som jag nu använde för att pensla på innan jag lade köttet på den direkta värmen för att få lite färg på härligheten, vände och penslade på (hade ett par kvistar timjan från kökslandet som pensel). Hade också några skivor av Carlströms bacon eller rökta sidfläsk som fick sig en uppfräsning på grillen.

Lät köttet vila 15-20 minuter under folie och skar sedan upp i tunna skivor och serverade tillsammans med baconet på tunnbröd med sallad, tomater, picklade rödlök och jalapenos efter behag och en gräddfils- och majosås.

Vildsvinsskinka

Vildsvinsskinka med tonfisksås (variant av ”vitello tonnato”)

Vildsvinsskinka med tonfisksås

Hade först saltat in och sedan ugnsbakat vildsvinsskinka som jag sedan griljerade som julskinka, blev en riktigt bra alternativ till vanlig julskinka, men för säkerhets skull hade vi en vanlig julskinka också. Med andra ord har vi rätt gott om skinka just nu och då funderar man ju lite extra på hur vi skall ta till vara dessa. Slog mig att vildsvin och kalv i allt väsentligt påminner om varandra så varför inte prova att göra en ”vitello tonato” dvs kalv med tonfisksås, en riktig Italiensk klassiker.

Hade kokt potatis som jag ugnsbakade genom att krossa dem lite med en gaffel, ringla lite olivolja över och toppade med flingsalt och några strimlor parmesanost som jag skar med potatisskalare. Gratinerade i 230 graders ugn tills de fick lite färg och blev genomstekta. Under tiden som potatisen gick i ugnen mixade jag en liten burk tonfisk i olja, ett kokt kallt ägg, ett par msk kapris, två msk pressad citron, 4 sardellfiléer och lite nymalen svartpeppar till en jämn och slät sås. Fick tillsätta ett par msk olivolja så den gick att mixa ordentligt.

Skivade vildsvinsskinkan tunt och lade ut på tallrikar, toppade med lite strimlad rödkålssallad, tonfisksåsen, lite kapris samt den ugnsbakade potatisen. Skar ytterligare lite strimlor av parmesanosten över och lade några färska gurkskivor vid sidan.

Vildsvinsbog Vildsvinsskinka

Vildschnitzel med potatismos och gröna ärtor.

Viltschnitzel

Tog fram en bit vildsvinsbog från frysen i går. Skivade den och bankade ut så de blev en halv cm tjocka. Saltade och pepprade köttet på båda sidor. Vände i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd och sedan stekte jag i smörolja på medelvärme tills de fick fin färg och var lagom eller knappt genomstekta.

Serverade schnitzeln med ett par ansjovisfiléer och kapris ovanpå med potatismos och gröna ärtor och ett par citronskivor på varje tallrik. Blev jättegott.

Vildsvinsskinka

Varmrökt vildsvinsskinka

Rökt/grillad vildsvinsskinka

Gillar att experimentera med min gamla Weber klotgrill (har minst 30 år på nacken). Nu hade jag en hel vildsvinsskinka i frysen som jag tinade upp och benade ur och delade i två bitar. Saltade in i 5 % saltlag (mixade grovt salt och blandade med vatten,  50 gram salt per liter vatten). Lät stå i kyl i drygt en vecka. Eldade på med briketter i grillen där halva kolgallret var täckt med briketter. När jag fått fin grå färg på briketterna lade jag på ett vedträ av björk. Ströp botten- och lockventilerna till ett minimun, lade köttet på den briketterna delen av grillen med en köttermometer i den ena köttbitens grövsta del. Försökte hålla temperaturen runt 150 grader, gick värmen upp för högt sprayade jag med vatten på briketterna. Några gånger under rök/grilltiden lade jag på en näve grov rökflis som först legat i vatten någon timma.

Körde grillen på det här viset i tre-fyra timmar tills innertemperaturen i köttet gick upp till 75 grader. Lade sen att svalna, skar varje bit i två delar och vakumpackade för senare bruk!