Varmrökt vildsvinsskinka

Rökt/grillad vildsvinsskinka

Gillar att experimentera med min gamla Weber klotgrill (har minst 30 år på nacken). Nu hade jag en hel vildsvinsskinka i frysen som jag tinade upp och benade ur och delade i två bitar. Saltade in i 5 % saltlag (mixade grovt salt och blandade med vatten,  50 gram salt per liter vatten). Lät stå i kyl i drygt en vecka. Eldade på med briketter i grillen där halva kolgallret var täckt med briketter. När jag fått fin grå färg på briketterna lade jag på ett vedträ av björk. Ströp botten- och lockventilerna till ett minimun, lade köttet på den briketterna delen av grillen med en köttermometer i den ena köttbitens grövsta del. Försökte hålla temperaturen runt 150 grader, gick värmen upp för högt sprayade jag med vatten på briketterna. Några gånger under rök/grilltiden lade jag på en näve grov rökflis som först legat i vatten någon timma.

Körde grillen på det här viset i tre-fyra timmar tills innertemperaturen i köttet gick upp till 75 grader. Lade sen att svalna, skar varje bit i två delar och vakumpackade för senare bruk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.