Category Archives: Salmalax

Salmalax

Laxtartar med hummerklo

Del 1 av en riktigt lååång lördagslunch i goda vänners lag.

Med inspiration från veckans avsnitt av Kockarnas Kamp gjorde jag en variant av Jonas Svenssons laxtartar, dock på mitt sätt förstås. Blandade en tartar av finskuren Salmalax, salt, pressad citron, grov söt senap, en klick majonnäs och finskuren gräslök. Lät stå i kylen någon timme så att smakerna fick smälta samman. Hyvlade under tiden tunna remsor av rättika som fick laka till sig med lite salt på ett fat. Delade hummer, som skulle vara till varmrätten, och rensade klorna och försökte få dem så hela som möjligt. Rörde samman en kräm av creme fraîche, majonnäs och wasabi till angenäm styrka och smak.

Packade laxtartaren i en cylinder på tallrikarna, virade den hyvlade rättikan runt varje ”torn”, fyllde med en sked rostad lök och wasabikrämen ovanpå löken och sist den fina hummerklon på toppen. Lade en klick kräm vid sidan tillsammans med mashésallad och sist lite purjolöksaska över tallriken.

Löjrom Salmalax

Rispuck med löjrom, halstrad salmalax, avokado och wasabisås.

Gäster i helgen, inledde lördagskvällen med en asiatiskt inspirerad förrätt. Rispuck rullad i purjolöksaska med löjrom, skivad salmalax med flingsalt som jag halstrat lätt med brännare, avokado och wasabisås (rörde ut wasabi i pyttelite vatten, blandade ned creme fraîche och majonnäs, allt till angenäm styrka och smak). Några tunnhyvlade räddisskivor lyste upp fräschören på tallriken.

Pilgrimsmusslor Räkor med skal Salmalax

Ceviche på – man tar vad man har!

IMG_2099

För mig är ceviche blandningen av grönt, hav, sött, surt och koriander. Tog en repa i kylen efter lämpliga grönsaker och sedan en påse oskalade räkor från frysen.

Det gröna blev tärningar av gul squash och tunna skivor av stjälkselleri.

Havet fick räkorna stå för.

Det söta var bitar av svenskt äpple.

Saften av en knappt mogen citron blev det sura.

Koriandern ger sig självt plus några korn salt och nymalen svartpeppar.

Blandade allt och lät stå och dra i kylen någon timma innan serveringen.

 

 

Lax Salmalax

Stekt lax med potatis- och grönsaksragu, ugnsbakade tomater och purjolöksaska

IMG_1718

Saltade portionsbitar av lax någon timma innan det blev matlagningsdags. Jag skar fänkål, morötter, röd spetspaprika och potatis i bitar som jag stekte i smörolja lite lätt i en kastrull. Spädde med en liten skvätt kycklingfond och saltade. Lät sjuda en stund under lock. Tog sedan av locket och hällde på lite grädde och fortsatte att sjuda lätt utan lock tills grönsakerna blivit lagom genomkokta.

Skar av och sköljde det gröna av en purjokö, bröt i bitar och körde på bakplåtspapper i 230 graders varmluftsugn tills löken svartnat. Lät samtidigt några små tomathalvor bakas av en stund i ugnen. Tog ut papperet ur ugnen och lät lökbitarna svalna, smulade sedan ner dem till askpulver med fingrarna.

Stekte laxen i smörolja, först på ovansidan och vände sedan skinnsidan nedåt och lät gå färdigt på svag värme.

Tog bort skinnet på laxen och serverade den med potatis- och grönsaksragun med lite purjolöksaska över samt rostade sesamfrön på laxen. De bakade tomathalvorna med lite persilade över fick också plats på tallrikarna.