Saltade portionsbitar av lax någon timma innan det blev matlagningsdags. Jag skar fänkål, morötter, röd spetspaprika och potatis i bitar som jag stekte i smörolja lite lätt i en kastrull. Spädde med en liten skvätt kycklingfond och saltade. Lät sjuda en stund under lock. Tog sedan av locket och hällde på lite grädde och fortsatte att sjuda lätt utan lock tills grönsakerna blivit lagom genomkokta.
Skar av och sköljde det gröna av en purjokö, bröt i bitar och körde på bakplåtspapper i 230 graders varmluftsugn tills löken svartnat. Lät samtidigt några små tomathalvor bakas av en stund i ugnen. Tog ut papperet ur ugnen och lät lökbitarna svalna, smulade sedan ner dem till askpulver med fingrarna.
Stekte laxen i smörolja, först på ovansidan och vände sedan skinnsidan nedåt och lät gå färdigt på svag värme.
Tog bort skinnet på laxen och serverade den med potatis- och grönsaksragun med lite purjolöksaska över samt rostade sesamfrön på laxen. De bakade tomathalvorna med lite persilade över fick också plats på tallrikarna.