Category Archives: Laxöringsfilé

Laxöringsfilé

Stekt laxöringsfile med kokt potatis, ångade bitar av blomkål och morotsspiraler.

Härligt att ha goda och generösa vänner, tack Jonas Åkesson för en av öringarna jag fick av dig tidigare. Tinade, fjällade och fileade fisken och drog bort benen som satt mitt i fileerna. Kryddade med ramslökssalt och paprikapulver och lade i kylen tills de skulle stekas.
Gjorden sås av vatten, grädde, rödvin och buljong som fick sjuda utan lock under ca 20 minuter, smakade av med lite fransk osötad senap. Kokade potatis och lade blomkål och morotsspiraler att ångkoka ovanpå potatisen efter en stund så det blev färdiga samtidigt som potatisen. Stekte fiskfiléerna i bitar, först med skinnsidan nedåt och sedan vände jag bitarna och stekte på andra sidan. Lade över i ugnsform och ställde i 60 graders ugn tills det var dags att servera.

Lax Laxöringsfilé

Stekt lax(öring) med stekta potatisspiraler, morots- och jordärtskockskräm och kastanjechampinjoner

fullsizeoutput_1f6e

Från frysen igen, en bit laxöring som jag lät tina, kryddade med salt och nymalen svartpeppar och lite persilade. Skulle gästkocka på Elmanbutiken till helgen då huvudnumret skulle vara att visa en Kenwood Spiralizer, dvs en sån där maskin man kan svarva grönsaker och rotfrukter med och vad man kan laga av spiralerna i olika storlekar. Måste ju träna lite och därför blev det stekta spiraler av potatis som blev både frasigt och gott.

Serverade laxen med potatisen, en kräm på potatis, jordärtsskocka och morot samt lite smörstekta kastanjechampinjoner.

Lax Laxöringsfilé

Stekt laxöring, potatispuré och gräddkofta gulbetor och fänkål

img_2202

Fisk idag igen, en bit laxöring som jag tog fram från frysen och tinade under dagen. Skar i portionsbitar, saltade och stekte med skinnsidan nedåt först och vände sedan så de fick gå färdiga till knappt genomstekta.

Skalade och skivade gulbeta och en bit fänkål, hackade en vitlöksklyfta och fräste lätt i smörolja på medelvärme i stekpanna på spisen. Kryddade med salt och nymalen svartpeppar och hällde på någon dl grädde och vred ned värmen något och lät sjuda lätt tills gulbetsskivorna mjuknat något. Smakade av med en droppe vinäger, sist rörde jag ned strimlade sockerärtor.

Serverade den stekta laxöringsbiten med potatismos och de gräddkokta grönsakerna med lite skuren gräslök på toppen.