Category Archives: Lax

Lax Räkor i lag

Havsfärsbiffar med avokado, sweet chilicreme och kokt potatis.

Lätt och gott, mixade laxputs (svansen och lite till) med räkor i lag, äggula, ströbröd, grädde salt och peppar till en lagom fast smet, så att det gick att forma biffar av den. Vände i ströbröd och stekte på medelvärme till gyllenbruna på båda sidor, tog tempen inuti biffarna och stängde av spisen när de nådde drygt 60 grader i mitten.

Serverade med avokado skuren i tärningar och vänd i dill- och örtolja, tomatklyftor samt en creme av Grekisk Yoghurt, majonnäs och sweet chilisås. Sen lite ärtskott på toppen.

Lax

Laxpanna med fänkål och dill med färskpotatis.

Egentligen väldigt enkelt och snabbt. Hade en liten skrynklig bit fänkål i kylen som jag skar i fina bitar, stekte i smörolja, petade åt sidan i pannan och gjorde plats för laxfilébitar som jag stekta på båda sidor. Kryddade med salt och nymalen vitpeppar, slog på grädde och lät sjuda ihop en stund, tillsatte finhackad dill och smakade av. Serverade laxen i såsen med kokt svensk färskpotatis och några mangoldblad och persilja på toppen.

Lax

Stekta marinerade portionsbitar av laxfilé och serverade med penne i purjolök och grädde.

Kryddade portionsbitar av laxfilé med en salt- och sockerblandning och skedade över den asiatiska bassåsen*). Lät de ligga framme på en tallrik en knapp timma innan jag stekte i rätt het panna. Tog ur laxbitarna och höll de varma. Lade i purjolöksbitar i pannan och stekte lätt och spädde med grädde och smakade av med salt och peppar. Vände ned den nykokta pastan i lök- och gräddröran och lade sedan upp på tallrikar med laxbitarna ovanpå. Så lite sallad och tomater också!
*) Blanda 2 delar ostronsås, 1 del kinesisk soja (den ljusare typen, inte den som är mörk och trögflytande), 1/2 del fisksås och 1/2 del strösocker.

Lax

Laxjärpar med ärtor och kokt potatis

Järpar kanske inte är rätta ordet, jag gjorde iaf biffarna med den formen. Hackade lite svans och puts från en laxfilé så fint jag kunde med kniv, kryddade med salt, nymalen svartpeppar och en sked hovmästarsås som jag hade i kylen. Tillsatte lite ströbröd i färsen också och rörde om ordentligt och ställde i kylen någon timma.

Kokade upp lite grönsaksbuljong och tillsatte grädde och en klick smör. Lät sjuda och reducera något, strax innan serveringen tillsatte jag de frysta ärtorna och lät sjuda mjuka varefter jag mixade ärtorna till en tunn puré eller tjock sås, smaksak, och smakade av med lite vinäger.

Formade färsen till järpar och vände i ströbröd innan de fick steka i panna på spisen.

Serverade järparna med ärtorna och kokt potatis.