Category Archives: Lax

Lax Varmrökt lax

Varmrökt lax med smashad gurka och dillkräm

Lite gott till onsdagskvällen. Varmrökt lax som fick bli lite ljummen i ugnen, till den en dillkräm av smetana, majo, finskuren dill, salt och svartpeppar med lite lyxig löjrom på toppen. Vi sidan kokt potatis, smashad gurka marinerad i soja, sesamolja, sweet chilisås och sesamfrön samt lite dillolja.

Lax

Sichuankryddad stekt lax på morotsslantar och paprika, potatis och skagenröra.

Köpte sichuanpeppar för en tid sen, invigdes idag när jag kryddade portionsbitar av lax med rostad och mortlad d:o. Serverade med lätt stekta slantar av morot och röd spetspaprika, kokt potatis och en sked skagenröra (från burk den här gången).

Lax

Laxpytt a’la Rydberg

Riktigt smarrigt och festligt av stjärtbiten av en laxsida som jag skulle grava till julbordet. Stekte potatistärningar med lök tills de var helt färdiga. Petade åt sidan i pannan och stekte sen laxtärningarna snabbt med lite salt och peppar. Serverade pytten med senapskräm och en äggula i tvättat skal.

Lax Räkor i lag

Havsfärsbiffar med avokado, sweet chilicreme och kokt potatis.

Lätt och gott, mixade laxputs (svansen och lite till) med räkor i lag, äggula, ströbröd, grädde salt och peppar till en lagom fast smet, så att det gick att forma biffar av den. Vände i ströbröd och stekte på medelvärme till gyllenbruna på båda sidor, tog tempen inuti biffarna och stängde av spisen när de nådde drygt 60 grader i mitten.

Serverade med avokado skuren i tärningar och vänd i dill- och örtolja, tomatklyftor samt en creme av Grekisk Yoghurt, majonnäs och sweet chilisås. Sen lite ärtskott på toppen.