Category Archives: Krabba

Krabba

Krabblasagne med spenat och smörsås (beurre blanc)

Vi hade gäster igår och det här var varmrätten som bjöds. Rensade och pillade ur allt gott ur några krabbor, lite pillgöra men vad gör man inte för att det ska bli riktigt smarrigt. Lade lite av kloköttet åt sidan för att ha på toppen av lasagnen vid serveringen. Gjorde en bechamelsås och tillsatte krabbköttet samt riven ost. Smakade av med lite hummerfond på flaska, salt, svartpeppar och en skvätt vitvinsvinäger. Varvade goda krabbsåsen med lasagneplattorna ock strödde riven ost ovanpå. Körde i 220 graders ugn i ca 20 minuter (eller efter anvisningarna för lasagneplattorna du använder).

Serverade lasagnen på varma tallrikar med färsk spenat som jag kokat lätt och hällt av och smaksatt med salt, lite riven muskotnöt och en klick smör. Dessutom en smörsås (beurre blanc) som jag smaksatt med salt, skuren gräslök och forellrom. Lade lite krabbkött på toppen och rev rostade macadamienötter över spenaten.

Krabba

Dumplings med krabbfyllning, brynt smör och tunnhyvlade grönsaker

IMG_1724

Jag är ingen fena på asiatisk mat, men försöker lite då och då, ibland blir det bra och ibland mindre bra! Är det någon som kan tipsa om en bra kurs i asiatisk matlagning är jag väldigt intresserad.

Jag hade en vakumpackad krabba i kylen som jag funderade på hur jag skulle använda. Det fick bli fyllning i dumplings, sagt och gjort så rensade jag krabban och samlade allt kött, inkl det ”göttaste” i skalet, i en skål, tillsatte lite salt, nymalen svartpeppar och en skvätt swet-chilisås , mosade ihop till en smidig massa, tillsatte lite sesamolja också.

Gjorde en deg av 2,5 dl ekologiskt fullkornsvetemjöl, därav de något gråfärgade resultatet, och drygt 1 dl vatten som jag knådade till smidig och lagom kladdfri deg i 5 minuter. Ställde att vila under en fuktig handduk ca 30 minuter i kylen. Tog fram och delade degen i två delar, lade tillbaka den ena delen under den fuktiga handduken och rullade ut den andra till en tumtjock rulle som jag delade upp i 12 delar. Rullade varje del till en kula och kavlade ut på en mjölad bänk till millimetertjock rundel. Lade därefter en klick krabbfyllning på varje rundel, fuktade kanterna på degen runt fyllningen och nöp ihop till knyten så det blev tätt. Här finns något att lära, bara fantasin sätter gränser, går att göra som solfjädrar har jag sett men så långt sträckte sig inte min förmåga.

Lyfte sedan över dumplingarna i kokande saltat vatten och lyfte upp dem när de flutit upp till ytan.

Serverade de nykokta skönheterna med brynt smör, tunnhyvlade morötter och rädisor som legat i isvatten med citron en stund innan serveringen. Som tillbehör hade jag också gjort ett par såser av soja, sesamolja, sambal oelek och rostade sesamfrön som bas. Den ena lite starkare och den andra med lite mera syra i i form av pressad citron.

Krabba

Pasta med färsk krabba

Pasta med färsk krabba

Köpte en färsk vakumpackad krabba idag. Med lite pickel och glatt humör blev det en riktig liten festmåltid så här på ”piglördan”.

Delade krabban mitt itu. Rensade sedan de båda halvorna och tog tillvara köttet från klor, ben och kropp samt rommen och det andra gottiga i skalet. Fräste sedan renset och skalen med lök och vitlök i lite olja. Tillsatte tomatpuré och hällde på vatten och lite fiskkrydda. Kokade ca 15 minuter och sedan silade jag av buljongen och hällde tillbaka den i kastrullen och lät den reducera tills det nästan bara täcke botten på kastrullen. Tillsatte grädde och lite creme fraiche och smakade av med salt, cayennpeppar och saften från en halv citron. Sist tillsatte jag rommen och innehållet från krabbskalet och värmde upp på svag värme.

Kokade pasta (Paolos Paccheri) och hällde av vattnet och sedan fick pastan åka med i såskastrullen och dra åt sig alla goda smaker.

Serverade den såsiga pastan med det kalla krabbköttet ovanpå och så lite finskuren gräslök