Category Archives: Kungskrabba

Kungskrabba

Fredagsgott med Kungskrabba, rödbetor och kronärtskocksgratäng

I fredags kväll fick det bli lite smått och gott, huvudattraktionen var ett par fina ben av kungskrabba men sen ville jag komplettera med lite annat gott också.

Började med att göra en majonnäs med örter, persilja och krasse, skulle ha varit lite färsk dragon också men det fanns inte på lager. Rensade krabbenen och tog ut de fina köttbitarna. Sköljde och ansade hjärtsalladsblad, klickade på lite örtmajonnäs på varje blad och fördelade krabbköttet på bladen.

Tunnhyvlade kokta rödbetor som hade fått kallna innan jag hyvlade dem. Ringlade lite god olivolja över och kryddade med nymalen svartpeppar och strödde flingsalt över. Skulle naturligtvis haft lite getost på toppen men det hade jag inte hemma.

Gjorde en enkel gratäng av en burk kronärtskockshjärtan. Smorde en liten ugnsform, lade skockorna i botten. Rörde ihop en sked majonnäs, en sked crème fraîche, en par dl riven ost, salt, svartpeppar och sweet chilisås efter behag. Vill man trycka på lite mera chilismak kan man också tillsätta en tsk Sambal Oelek också. Smetade röran ovanpå skockorna och körde i het ugn tills det hela fått lite färg och blivit genomvarmt. Tack Anita Eggeborn för det här tipset, blev nästan lika god som din!

En flaska rött, Pinot Noir satt inte dumt till det här heller.