Category Archives: Räkor med skal

Räkor med skal

Bakad potatis, räkröra med dill, majo och chili.

Alltid en vän i nöden, brukar köpa stora mjöliga potatisar när det finns, som får ligga på lut i kylen sen kan man baka av ett par när andan faller på, sen fylla dem med någon röra man kan skrapa ihop av det som finns hemma.
Jo, en klick smör och lite flingsalt i varje potatis också.
Räkor med skal Spättafilé

Fisk- och skaldjursbiffar med dillstuvad potatis

Nu kommer de färserade fisk- och skaldjursbiffarna i nytt sällskap, nämligen med dillstuvad potatis och då blev de plötsligt Svensk husmanskost. Se hur biffarna kom till här!

Räkor med skal Spättafilé

Färserade fisk- och skaldjursbiffar i asiatisk inspiration

Jag är lite i perioder som synes, kanske inte så ovanligt när det gäller mathållningen hos flera av oss. Just nu återkommer den asiatiska touchen alltsom oftast. Den här gången färserade jag ett par spättafiléer och räkor som jag hade i frysen. Skalade räkorna och skar spättfiléerna i bitar. Körde i mixern med ett par äggulor, grädde, majsstärkelse, salt och nymalen vitpeppar samt en skvätt sweet chilisås till en rätt slät och formbar färs. Lät stå en stund i kylen medan jag förberedde tillbehören.

Kokade upp en buljong, jag blandade ett par egengjorda fonder från frysen samt en tärning umamibuljong i vatten. Smakade av med fisksås och bitar av ett noriark. Kokade nudlar enligt anvisningen på förpackningen, kylde snabbt av dem och ställde åt sidan. Bottnade två djupa tallrikar med skuren purjolök och pac choi.

Tog fram färsen, formade små biffar som jag sedan vände i vita sesamfrön och stekte på medelvärme i rapsolja och lite sesamolja. Lade över på ett fat och fräste hastigt nudlarna i pannan.

Vid serveringen slog jag den heta buljongen över de skurna grönsakerna med nudlarna över och sedan skurna skivor av färsbiffarna på toppen.

Koljafilé Räkor med skal Torskfilé

Burgare med sprödstekt kolja och goda tillbehör.

Jag kunde inte motstå dagens erbjudande om fin koljafilé för 89 kr/kg på Maxi ICA Erikslund. Köpte ett kilo och frös in utom en filé som fick bli huvudråvaran till kvällens goda burgare.

Stekte hamburgerbrödet och laddade burgaren såhär, från botten; Remouladsås, avokado, den sprödstekta koljan, majonnäs, räkor och picklade rödkål.