Category Archives: Rimmat stekfläsk

Rimmat stekfläsk

Sallad med stekt rimmat fläsk

En sommarvariant av stekt rimmat fläsk. Kände inte för traditionella tillbehör till stekta fläsket ikväll. Efter genomgång av kylen hittade jag romansallad, honungsmelon, kokt ägg och mozzarella. Kände att det kommer man en bra bit på i en sallad. Kompletterade med tomat och rostade solrosfrön och pumpakärnor. Så det stekta fläsket i bitar, toppat med polkabetsskott, olivolja, lite fin balsamvinäger och ett par varv med svartpepparkvarnen.

Gröna ärter Rimmat stekfläsk

Gröna ärtor med stekt fläsk

Märklig lördagsmiddag, men så kan det bli ibland. Hittade torkade gröna ärtor i Skafferiet i Saluhallen Skakteriet i Västerås. Har letat förgäves i de vanliga butikerna de senaste åren, men sen Lantmännen slutade med produkten har det varit tji. Det blev alltså kokta gröna ärtor med stekt rimmad sidfläsk, en god öl och en liten snaps dagen till ära.

Rimmat stekfläsk

Nattbakad äppelmustfläsk med rostad spetskål samt potatis- och jordärtskockspuré

Att jag gillar långkok är ju ingen hemlighet, har ju en hel del sånt här på bloggen. Det är ju faktiskt så att långkok inte behöver vara särskilt tidsödande eller jobbigt.

Den här gången hade jag en rätt mager bit rimmad sidfläsk med svålen kvar som jag skårade lite i svålen, lade i ugnsform med svålsidan upp, hällde på äppelmust och lite balsamvinäger och ställde i ugnen på 80 grader, lät stå i ugnen över natten, dvs 10-12 timmar, hällde sen av spadet i en kastrull och lät fläsket ligga kvar i formen. Kylde ner allt och förvarade i kylen tills det var dags att laga middag.

Skedade bort fettkakan på spadet och ställde sedan kastrullen på spisen och reducerade ned till ca 1/3-del. Delade det kalla fläsket i portionsbitar. Tog ett par skedar av det reducerade spadet och blandade med sirap till en glaze som jag penslade över svålsidan på fläsket. Ställde sedan in i ugnen på hög värme så fläsket blev genomvarmt och glaserat.

Serverade fläsket på ugnsrostad spetskål, rödlök och några tunna skivor palsternacka tillsammans med några klickar smör och lite flingsalt, hade några tunna gröna sparrisar som jag slängde med i slutet av ugnsrostningen. Till det en puré av potatis och jordärtskocka samt några skedar av det reducerade spadet på toppen.

Rimmat stekfläsk

Stekt rimmat fläsk med stuvad blomkål

Knaperstekte rimmat sidfläsk på folie i långpanna i 165 graders varmluftsugn, vände skivorna när de fått färg.

Plockade isär ett blomkålshuvud i rätt stora bitar, kokade i saltat vatten en liten stund, inte genomkokt utan med bra tuggmotstånd kvar. Hällde över i durkslag och toga tillvara kokvattnet. Gjorde en bottenredning med smör och mjöl i kastrullen, tillsatte en skvätt mjölk och vispade sedan ned kokvattnet till önskad konsistens. Smakade av med salt och peppar, lade ned blomkålen i såsen och vände runt ordentligt. Serverade sedan med fläsket och lite persilja på toppen.