Category Archives: Benfri oxbringa

Benfri oxbringa

Burgare av oxbringa a´la Artipelag med briochebröd och klyftpotatis

IMG_1887

Ingen vanlig burgare minsann, det här är en lågtempstekt bit oxbringa med vanliga burgartillbehör som dressing, lök, ost och klyftpotatis. Det lite annorlunda med den här burgaren är att det är en bit benfri short rib, dvs oxbringa, som bakats i souse vide i 15 timmar i 75 graders vattenbad. Går nog att fixa i ugn, inlindad i folie och körd i 110 grader över natten om man inte har någon souse vide-cirkulator. Jag saltade och pepprade, vakuumpackade och körde i 15 timmars i 75 graders cirkulerande vatten. Hade sedan kylt köttet snabbt och förvarat i kylen.

Skar det kalla färdiga köttet i dryga cm-tjocka skivor och lade på ugnsplåt. Täckte köttbitarna med en hemkokt glaze gjord på chilisås, äppelmos, soja, socker, Liquid Smoke, fransk senap och en skvätt Worcestershiresås. Körde i 225 graders ugn tills köttet och glazen blev ordentligt genomheta.

Serverade med vanliga tillbehör; Bröd, hamburgerdressing av majonnäs och ketchup, några skivor rå lök, lite ost, sallad, tomat och några skivor jalapeno. Sedan serverade jag ugnsstekta klyftpotatis som jag faktiskt köpt färdiga i djupfryst tillstånd och ugnsstekta enligt anvisningar på förpackningen.

Den här varianten av burgare fick jag inspiration till i Artipelags restaurang på Värmdö, som jag besökte förra helgen. Lite nördvarning men väl värd att testa. Hade färdigköpta briochebröd från Korvbrödsbagarn idag, var dock en liten besvikelse, smakade för mycket sött med en ton av vanilj som jag inte tyckte passade som burgarbröd! Mycket E-nummer var det också, så nästa gång blir det nog hembakat!