Category Archives: ytterlår av vilt

ytterlår ytterlår av vilt

Älgbiff Côtes-du-Rhône!

 

Tänkte förstås Boeuf bourguignon men jag hade inte alla ingredienser till hands och ville inte åka och handla denna gråa trista höstdag, utan höll mig hemma i stugvärmen hela dagen. Hade älgkött som tinat över natten som jag skar i bitar och stekte med tillbehör enligt recept för den burgundiska grytan. Men eftersom jag inte hade något vin från Bourgogne till hands fick det bli Côtes-du-Rhône i stället. Jag hade inte heller champinjoner och steklök utan ersatte det med Karl Johansvamp och inlagda syltlökar. Måste säga att det blev ett gott resultat i alla fall, så gott att kära hustrun tog upp den sista såsen på tallriken med pekfingret, det är ett gott betyg!

Lövbiff ytterlår ytterlår av vilt

En slags sjömansbiff

IMG_2049

Köttets lustar har återvänt, en bit av ytterlåret från hjortkalven hade jag kvar i kylen. Skar biten i skivor och brynte i smörolja i panna på spisen. Saltade och vred ett par varv med svartpepparkvarnen över köttet. Lade över på en tallrik, och stekte tunt skivade potatisar, lök och lite grönkål från kökslandet (Obs! ingen squash idag). Strödde över lite grönsaksbuljong och lade ned det brynta köttskivorna som jag blandade upp med potatisen och det andra i pannan. Hällde så på lite vatten och lät sjuda under lock i ca 20 minuter eller tills potatisen och löken mjuknat.

Serverade ”sjömansbiffen” med sallad av färsk vitkål, tomater och lite balsamicosirap över och en klick gelé.

ytterlår ytterlår av vilt

Asiatiskt ytterlår av hjortkalv

IMG_2046

Undrar om man kan gå ner i vikt genom att bara äta med pinnar? Ikväll gör jag i alla fall ett försök. En bit ytterlår av hjortkalv tänkte jag skulle funka att göra asiatiskt av. Skar så tunna skivor jag kunde, wokade i olja med en sked Sambal Oelek. Saltade och vred ett par varv med svartpepparkvarnen. Lade över på en tallrik och wokade en rödlök i smala klyftor, purjolök i bitar, tärningar av gul squash och riven vitlök. Smaksatte med fisksås och hällde tillbaka köttet i woken för en snabb uppvärmning. tillsammans med en msk sesamolja.

Serverade de wokade med kokt jasminris, några tomatklyftor och lite rostade sesamfrön.